Yayınlanma Tarihi :

Balıkesir’de ilk tüp bebek buzağı doğdu

Balıkesir’de ilk tüp bebek buzağı doğdu

Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden iki öğretim üyesinin yürüttüğü ‘İneklerde Embriyo Transferi’ projesinde ilk buzağı doğdu. Sığır eti üretimini artırmayı hedefleyen projede et ırkı düvelerden alınacak embriyolar, süt ırkı ineklere nakledilerek bir inekten yılda bir buzağı yerine 36 taşıyıcı inekten 36 buzağı alınması hedefleniyor.

Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Şükrü Metin Pancarcı ile Doç. Dr. Recai Kulaksız’ın koordinatörlüğünde, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr. Yavuz Nak ile Prof. Dr. Hakan Sağırkaya’nın teknik desteği ile başlatılan ‘İneklerde Embriyo Transferi’ uygulamasında ilk tüp bebek buzağı doğumu gerçekleşti. Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesindeki çalışmaların ardından KOSGEB’in desteklediği projede Balıkesir’de faaliyet gösteren özel bir işletmede devam eden çalışmada taşıyıcı anne ineklerden ilki safkan ‘Simental’ ırkı buzağı doğurdu.

SIĞIR ETİ ÜRETİMİ ARTACAK

Proje hakkında bilgi veren Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Metin Pancarcı, “Halk arasında tüp bebek olarak bilinen ve tıpta uygulanan bir teknik olan embriyo transferi, veteriner hekimlikte ve hayvancılık sektöründe de yıllardır gelişmiş ülkelerde başarıyla uygulanmaktadır. Hayvancılıkta embriyo transferindeki amaç genetik olarak üstün olan hayvanlardan yıl bazında daha fazla yavru almaktır.

6 TAŞIYICI İNEĞE EMBRİYO NAKLİ YAPILDI

Ülkemizin sığır eti üretiminin arttırılması amacıyla et ırkı düvelerden elde edilecek embriyoların, süt ırkı ineklere nakledilerek bir inekten yılda bir buzağı yerine yaklaşık 36 buzağı elde etmeyi hedefleyen bu projenin ön çalışmaları başarıyla tamamlanarak Nisan 2017’de bir düveden elde ettiğimiz 6 embriyonun her birini taşıyıcı anne olarak belirlediğimiz 6 ayrı ineğe nakletmeyi başardık. Embriyo nakli yapılan bu taşıyıcı anne ineklerden ilki safkan Simental ırkı buzağı doğurdu. Önümüzdeki aylarda da taşıyıcı anne olan ineklerden yeni doğumlar bekliyoruz. Tamamen üniversite ve özel sektör işbirliği kapsamındaki bu çalışmanın başarıya ulaşmasıyla et ırkı sığır üretiminin daha hızlı olabileceği ve bu çalışmanın Veteriner Hekimlik alanında yeni iş alanları açacağını düşünüyoruz” dedi. Mahmut ACARÖZ

Kaynak : Haberci Medya

YORUM YAP