
12-13-14 Ağustos tarihlerinde yapılacak olan Kurtdereli Güreşlerine artık sayılı günler kaldı. Şehrimiz ve bölgemiz için çok önemli bir etkinlik olan Kurtdereli Güreşleri bu yıl çok görkemli geçeceğe benziyor. 1990 veya 91 yıllarından beri hemen hemen her yıl yakından takip ettiğim Kurtdere Güreşleri ile ilgili birkaç kelam etmek istiyorum.
Öncelikle belirtmek de fayda var ki, yıllar öncesinde de çok kısıtlı imkânlar olmasına rağmen, şampiyonlar şampiyonu Ahmet Taşçı başta olmak üzere en önemli güreşçiler her yıl Kurtdere’ye getirildi. Türkiye çapında güreşçilerin tamamını getirmek kolay olmuyordu. Kırkpınar’a gidilir ve orada Kurtdere güreşleri için anlaşmalar birebir görüşülerek yapılırdı. Ben de iki yıl Kırkpınara televizyon çekimi yapmak için gittiğimde bizzat şahit oldum; akşamları pehlivanlarla yapılan pazarlık görüşmelerine… Bu işler o yıllarda, tamamen fahri temsilcilerin oluşturduğu tertip komitesi tarafından hallediliyordu. Açık söyleyeyim kolay da olmuyordu. Bu işleri yıllarca fahri olarak yapan ve çoğu Kurtdereli olan dostlara teşekkür etmek lazım. Burada unuttuklarım olabileceği için isimlere girmek istemiyorum.
Şimdi tabii ki Büyükşehir olduğumuzdan itibaren işin içine belediyeler girdi ve daha geniş imkânlarla güreşler yapılıyor. Artık, çok titiz bir ön çalışma ile hazırlıklar yürütülüyor. Şu kadarını belirtmek isterim ki, yıllarca kıt imkânlarla yapılan Kurtdere Güreşleri mümkün olduğunca en iyi şartlarda yapılmalıdır. Bu konuda yetkililerin gayretlerini göz ardı etmemek lazım. Çünkü hakikaten bizim ulusal ve uluslararası anlamda bir markamızdır Kurtdereli Mehmet Pehlivan güreşleri… Başkan Yücel Yılmaz bu konuda çok çarpıcı bir tespitte bulunuyor. Cihan pehlivanı, güreştiği dönemde kendisini tüm dünyaya Türk gücü olarak tanıtmış. Biz de güreşlerimizi yeniden dünyaya tanıtmak için çalışıyoruz. Güzel bir tespit ve anlamlı bir hedef. Ancak burada benim vurgulamak istediğim bir durum var. Kırkpınar ile rekabete girmemek gerekiyor. Kırkpınar ile rekabet etmeye gerek yok. Çünkü Kırkpınar apayrı bir olgu. İki kez bizzat izlediğim için iyi biliyorum. Biz Kurtdere olarak Kırkpınarın en önemli rövanşı olmalıyız. Kırkpınardan sonra Kurtdereli Güreşleri akla gelmeli, yani bunu sağlamalıyız. Çünkü bu işi yakından takip edenler bilirler ki, Antalya Elmalı Güreşleri de çok ünlüdür. Ama gidişatımız iyidir ve biz Kurtdere olarak ülke çapında yapılan bütün diğer geleneksel güreşlerin en iyisi olabiliriz. Bunun için gösterilen gayretler ve çalışmaların semeresinin alındığını ve daha da alınacağını ümit ediyorum.
Bu yıl yine 12 Ağustos Cuma günü Kurtdere köyünde sabah küçük boyların boy ayrımlarıyla başlanacak. Saat 12.30’da Anıt mezar ziyareti, mevlidi şerif, mevlid yemeği, açılış duası ve mehter takımı gösterisi yapılarak 14.45’te küçük boyların güreşlerine başlanacak.
Merkez’de ise saat 18.00’de Karesi Türbesi önünden kortej yürüyüşü yapılarak, Kurtdereli Mehmet pehlivan anıtına Çelenk sunulacak.
Cumartesi ve Pazar iki gün er meydanında güreş tutulacak. Yani artık Balıkesir’de de aynen Kırkpınar’da olduğu gibi güreşler üç günlük bir programla yapılıyor. Tabi bu hem Güreş Yapan Kentler Birliği Başkanı olması hasebiyle, hem de Büyükşehir Belediye Başkanı olması sebebiyle Yücel Yılmaz’ın ve Karesi Belediyesinin oluşturduğu imkânlarla altından kalkılabilen bir 3 günlük organizasyondur. Yoksa eski imkânlarla 3 günün gerçekleştirilmesi çok zordu.
Baş güreşlerin de kıran kırana yapılacağı Pazar günü esas gündür. Birçok kişi de güreşi zaten o gün daha dikkatli izler. Çok kalabalık ve yoğun saatler yaşanır. Güreşleri izleyenler yakından bilir. Görevlilerin en sıkıntı çektikleri konu protokol tribünüdür. İlgi çok olduğu için ve kısıtlı sayıda yer olduğu için erken dolar ve arkadan gelenlere yer kalmaz. Bu her yıl yaşanır. Bu duruma nasıl çare bulunur derseniz; ben çok değişik iktidar dönemlerinde de bu durumun hep yaşandığını, bundan sonra da yaşanmaya devam edeceğini düşünüyorum. Peki, çare ne derseniz; protokol tribününün kapasitesini biraz daha arttırmak derim. Kırkpınar biraz böyle çare buluyor. Çünkü oraya gelen birçok kişiye buraya gelme deme durumu söz konusu olmuyor ki zaten davet de ediliyorlar…

