Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :

İŞSİZLİK VAR; PEKİ ÇÖZÜM?

İŞSİZLİK VAR; PEKİ ÇÖZÜM?

Artan nüfusumuzun getirdiği en önemli problemlerden birisi hem ülkemizde hem de şehrimizde işsiz insanların artmasıdır. Daha doğrusu okuyan okumayan birçok gencin, orta yaşlının ve geçinmekte zorlanan emekliler iş aramaktadır. Bu durum bir gerçektir ve Allah kimseye yaşatmasın her anlamda sıkıntılıdır. Bu sıkıntılara o kadar çok şahit oluyoruz ki…

Bu konuya neden girdiğimi anlatayım. Geçen günlerde yapılan bir araştırmayı okumuştum. Bu araştırma, hem dünyada hem de ülkemizde yaşlı nüfusun arttığı ve uzun bir dönem bakıma ihtiyaçlarının bulunduğu yönündeydi. O haberden biraz alıntı yaparak durumun ne olduğunu kısaca aktarmak istiyorum.

“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her yıl açıklanan yaşlı istatistikleri 65 yaş ve üstü bireyleri kapsıyor. TÜİK verilerine göre Türkiye’deki yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı giderek artıyor. Türk Geriatri Derneği (Yaşlılık hekimliği ya da Geriatri; yaşlılık dönemindeki sağlık sorunları ve bu sorunların tedavileriyle ilgilenen tıp dalıdır. ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Dilek Aslan, Türkiye’de 2023 itibariyle yaşlı nüfus oranının yüzde 10,2’ye yükselmesinin beklendiğini belirtilerek şu eklenmiş, “Birleşmiş Milletler’in tanımına göre bir ülkede yaşlı nüfus oranının yüzde 8 ile yüzde 10 arasında olması o ülkenin yaşlı, yüzde 10’un üzerinde olması ise o ülkenin çok yaşlı olduğunu gösteriyor. Yani Türkiye, 2023 itibariyle çok yaşlı ülkeler arasında…”

İşte durum bu şekilde. Yani ülkenin yaşlı bir nüfus haline gelmesiyle bir mesleğe çok daha fazla ihtiyaç olacak. Yaşlı insanlara profesyonel olarak bakacak çalışanlar. Böylesi insanların bakımı kendi yakınları tarafından çok zor oluyor. Çünkü kendi işiyle uğraşan yakınlar onlara tam zamanlı bakamayabiliyor. O zaman işte böylesine bakım işini yapabilecek, profesyonel ya da amatör mutlaka bir bakıcı aranıyor. Ama daha yeni bir tanıdığımda yaşadım çok zor bulunuyor. Sağlıkla kimsenin zora düşmemesi dileğimle Allah yardımcıları olsun diyorum… Bu arada bizim kadınlarımız yokluktan işsizlikten hiç şikâyet etmesin. İş var ama oturarak, çalışmadan para yok, eğer öyle bir iş varsa bize de söylesinler bizler bu yaşta hala uğraşmayalım. Aynı bakıcı meselesini ben de yaşamıştım ve şimdilik hallettik.

İşte bu araştırmada önümüzdeki yıllarda bu anlamda çok fazla iş imkânının olacağını hatta olduğunun altı çiziliyor. Türk Geriatri Derneği tarafından Türkiye’de yaşlı bakımında her gereksinime yönelik profesyonel meslek gruplarına kolay ulaşılamadığını belirtiliyor. Bu konuda değişen demografiye uyum sağlayacak modellere ve bu modellerde görev alacak iş, meslek gruplarının profesyonel standart eğitimlerinin geliştirilmesi yararlı olabilir. Ayrıca, yaşlı bakımı bütün bireylerin görev alabileceği bir alan ve istihdamın güvenceli bir biçimde planlanması halinde herkesin bu alanda çalışabilmesi desteklenmeli.

Benim bildiğim bu anlamda halk Eğitim Merkezleri de yaşlılık bakım kursları açarak sertifika veriyor. Böyle bir kişi aradığımızda hemen yanı başımızda bir kişiyi insan bulamıyor. Bu konuda meslek sahibi olanların iş bulma imkânlarının hızla artması büyük ihtimal. O halde bu imkânları değerlendirmek gerekiyor. Çünkü yaşlı insanlara bakmak hiç de kolay bir iş değil. Bilinçli bakıcılara ihtiyaç var.

Kaynak : Haberci Gazetesi

YORUM YAP