
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Balıkesir’in ekonomisini beraberinde özel sektör girişimciliğini yakından ilgilendiren, Balıkesir’de tartışmalara yol açan Bölgesel Teşvik Uygulamasını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a sordu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 20 Ağustos 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Balıkesir’in Bölgesel Teşvik Uygulamasında 3 üncü bölgeden 2 inci bölgeye alınmasını Meclis gündemine taşıyarak, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Önergesinde, “Sonuçları itibarı ile Balıkesir ekonomisini beraberinde özel sektör girişimciliğini çok yakından ilgilendiren bu konuda Balıkesir ekonomisinin olumsuz etkileneceği endişeleri doğmuştur” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Akın, Bakan Varank’a şu soruları yöneltti: “Balıkesir için birinci öncelikteki destek mekanizması olan Bölgesel Teşvik Sistemi Bakanlığınızın hangi verilerine dayandırılarak alınmıştır? Bu veriler nesnel değilse hangi öznel verilerdir? Balıkesir’in Bölgesel Teşvik Uygulamasında 3üncü bölgeden 2inci bölgeye alınması yatırımları olumsuz etkileyecekken bu olumsuzluğun etki analizi ya da benzeri bir ön çalışması yapılmış mıdır? Balıkesir ekonomisinin olumsuz etkilenmesine neden olan bu karar öncesinde bu çalışmalar neden yapılmamış, bu konunun taraflarından neden görüş alınmamıştır?
Balıkesir, sanayi yapılanmasını belirleyen, elektrik tüketim miktarları, ihracat miktarı, iller arası ticaret durumu, sanayi üretiminin teknolojik yapısı kriterleri açısından 3üncü bölgede bulunmaktadır. 2inci bölgeye alınma kararının bu veriler ışığında gerekçesi nedir? Balıkesir’in Kişi Başı Gayrisafi Yurtiçi Hasıla Miktarı 7 bin 943 dolardır. Türkiye ortalamasının altındadır ve 26ıncı sıradadır. GSYH verisi Balıkesir’in 3 üncü bölgede olmasını gerektirirken 2 inci bölgeye alınmış olması bir çelişkiye işaret ederken nasıl bir gerekçe ile bu hata görmezden gelinmiş, bu karar alınmıştır? Balıkesir’in 3 üncü bölgede olması ekonomik faydasına, 2 inci bölgede olması da ekonomik zararınayken bu kararın değiştirilmesi, Balıkesir’in 3 üncü bölgeye alınması için ya da Balıkesir’in ekonomik yararı için Bakanlığınız hangi çalışmaları yapacaktır?” (Haber Merkezi)

