BIST 100
10.970,37 0,52%
DOLAR
42,1181 0,05%
EURO
48,5216 0,23%
GRAM ALTIN
5.376,14 -0,30%
FAİZ
39,91 0,10%
GÜMÜŞ GRAM
64,76 -0,61%
BITCOIN
103.442,00 -0,21%
GBP/TRY
55,0503 0,13%
EUR/USD
1,1507 0,13%
BRENT
63,61 0,14%
ÇEYREK ALTIN
8.789,99 -0,30%
Balıkesir Parçalı Bulutlu
Balıkesir hava durumu
16 °

“Sonuçlar bakanlığın başarısızlığını gösteriyor”

gürbüz şahin

Eğitim-Sen Balıkesir Şube Başkanı Gürbüz Şahin, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavını değerlendirdi. 3 milyon 243 bin 425 adayın katıldığı 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklandığını hatırlatan Şahin, “Sınav barajının kalkması nedeniyle geçtiğimiz yıl 2,5 milyon olan aday sayısı, bu yıl 3 milyonun üzerinde oldu. 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) başvurduğu halde Temel Yetenek Testine (TYT) 226 bin, Alan Yeterlilik Testine (AYT) 204 bin, Yabancı Dil Testine (YDT) 36 bin aday girmedi. YKS’ye giren 3 milyon adayın bir gün içinde sabah ve öğleden sonra yapılan oturumlarla başarı göstermesi beklendi. Böylesi bir sınav sisteminin her şeyden önce insani olmayan bir nitelik taşıdığı ve milyonlarca gencin üzerinde yoğun bir psikolojik baskı yarattığı ortadadır ve bu durum sendikamız tarafından sürekli eleştirilmektedir” dedi.

“SORULARA VERİLEN DOĞRU YANITLARIN ORTALAMASI ÇOK DÜŞÜK”

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, YKS’deki başarısızlık tablosunun bu yıl da devam ettiğini öne süren Şahin, “2022 YKS sonuçlarının en dikkat çekici yönü sorulara verilen doğru yanıtların ortalamasının çok düşük kalmasıdır. Türkçe 40 soruda 19,358 ortalama; sosyal bilimler 20 soruda 8,653 ortalama; temel matematik 40 soruda 8,170 ortalama; fen bilimleri 20 soruda 3,937 ortalama YKS’deki içler acısı durumu bütün açıklığıyla ortaya koymaktadır.

“SINAV MERKEZLİ EĞİTİM ANLAYIŞI DERHAL TERK EDİLMELİ”

Eğitim sürecinin bütün aşamalarında olduğu gibi, yükseköğretim alanında da eğitimin niteliği ve akademik yeterlilikler başta olmak üzere çok sayıda sorun bulunuyor. Yükseköğretim sisteminde yaşanan zorluklara ve eşitsizliklere rağmen üniversiteden mezun olan gençlerimize iktidarın en somut vaadi ise işsizlik olarak karşımıza çıkmaktadır.

TÜİK verilerine göre, üniversite mezunu her dört gençten birisinin işsiz olması bu tespitimizi doğrulamaktadır. Türkiye’de gerek liselere, gerekse üniversiteye girişte sorunun tek başına yapılan merkezi sınavlar olmadığını, aksine sorunun daha köklü biçimde sınavlara odaklanmış olan eğitim sistemi olduğu ve bu konuda köklü değişikliklere gidilmeden kalıcı çözümlerin üretilemeyeceği ortadadır” dedi. Cengiz GÜNER

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?