
ÖZEL HABER - Hayvancılık sektörünün ve üretici köylünün tükendiğini söyleyen Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Balıkesir Şube Başkanı Şenol Özcan, hükümete seslenerek “Hayvancılık sektörünün, üreticinin sırtındaki yükün, artık inmesi gerekiyor. Üreticilerin gücü kalmadı” dedi.
Yem başta olmak üzere girdi fiyatlarına dikkat çeken Özcan, çaresiz kalan üreticinin damızlık ve süt hayvanlarını kesime gönderdiğine dikkat çekti.
“Sıkıntı kapıda”
Damızlık hayvanların, süt ineklerinin kesime gönderildiğini anlatan Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Balıkesir Şube Başkanı Şenol Özcan, “Kesile kesile nereye kadar gidecek bu. Yarın damızlık hayvanlar bittiğinde, dana sıkıntısı, et sıkıntısı başlayacak. Süt ve hayvansal ürünleri, kısacası içecek ayranı bile bulamayacağız. Tarım Bakanı'nın kafasını kaldırıp bir kez olsun bu çiftçi, bu üretici, bu köylü ne yapıyor, ne durumda diye sorması lazım. Herkes zor durumda” diye konuştu.
“Gübre ve yem fiyatları aldı başını gidiyor”
Açıklamasında bir çuval yemin 330 lira, 25 kilogramlık balya samanın 65 liradan satıldığını anlatan Özcan, “Böyle fiyatlar dünyanın hiçbir yerinde yok. Bir çuval yem dört kova geliyor. Bir kuzu veya koyun günde ortalama 13 liralık yem yiyor. Kurban Bayramı için üç ay beslenen hayvan için bin 170 lira yem parası veriliyor. Diğer giderler de eklendiğinde 2 bin 500-3 bin lira harcanıyor. Üretici bu hayvanı kurbanda kaça satacak?” diye konuştu. Cengiz GÜNER

