
Türk-İş İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Nedim Veske, Türk-İş tarafından yaptırılan Aralık ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Araştırmaya göre, dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 4 bin 13 lira, yoksulluk sınırının ise 13 bin 72 lira olduğunu söyleyen Veske, “Gıda fiyatlarında ise rekor artış izlendi. Gıda fiyatları önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 54,96 arttı” dedi.
Gıda enflasyonu açısından öncü göstergelerden biri olarak kabul edilen Türk-İş gıda endeksinin Aralık ayında rekor hızda arttığını söyleyen Veske, “Enflasyon göstergelerindeki yukarı yönlü seyir devam ediyor” diye konuştu.
“GIDA ENFLASYONUNDA YILLIK ORAN YÜZDE 54,96 OLDU”
Türk-İş’in araştırmasına göre süt, yoğurt, peynir grubunda; başta süt olmak üzere bütün markaların ürün çeşitlerinde yüksek oranda artış gerçekleştiğini dile getiren Veske, “Sütte bir aylık artış yüzde 35,3 olarak hesaplandı. Bu ürün grubundan kaynaklanan fiyat artışlarının aile bütçesine getirdiği aylık ek yük 135 lira oldu. Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı et ile tavuk fiyatı artarken, sakatat ürünlerinden sadece dana ciğeri fiyatı arttı. Kıyma ve kuşbaşı et kilogram fiyatı ortalama 30 lira arttı. Tavuktaki artış yüzde 17,1 oldu” bilgisini paylaştı.
“AÇLIK SINIRI 4 BİN 13 LİRAYA ÇIKTI”
Türk-İş Araştırmasının Aralık 2021 ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarının 4 bin 13 liraya çıktığını anlatan Nedim Veske, “Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise 13 bin 72 liraya, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti ise aylık 4 bin 926 liraya yükseldi” dedi. Cengiz GÜNER

