
Balıkesir’in Altıeylül ilçesine bağlı Plevne Mahallesi Şehit Birol Koç Caddesi, sürücülerin aşırı hız yapması nedeniyle hem esnaf hem de mahalle sakinleri için ciddi bir tehlike noktası haline geldi. Özellikle Baynet İnşaat önünde yaşanan kontrolsüz hız sorunu, her gün kedi ve köpeklerin ezilmesine yol açarken, esnaf defalarca şikâyette bulunmasına rağmen kalıcı bir çözüm üretilmemesinden yakınıyor.
Cadde Adeta Hız Pistine Dönüştü
Mahalle sakinlerinin aktardığına göre Şehit Birol Koç Caddesi, özellikle günün belirli saatlerinde bazı sürücüler tarafından hızlı geçiş güzergâhı olarak kullanılıyor. Yerleşim alanı olmasına rağmen hız sınırına uyulmaması, hem yayalar hem de sokak hayvanları için büyük risk oluşturuyor.
Cadde üzerinde yaya geçidi ve hız düşürücü önlemlerin yetersiz olduğunu belirten esnaf, “Araçlar sanki şehir içinde değil, çevre yolunda gidiyor” diyerek duruma tepki gösteriyor.
Her Gün Bir Can Kaybı Yaşanıyor
Bölgede en çok dikkat çeken ve yürek burkan sorun ise sokak hayvanlarının ezilmesi. Esnafın ve vatandaşların iddialarına göre neredeyse her gün bir kedi ya da köpek araç çarpması sonucu hayatını kaybediyor. Özellikle Baynet İnşaat önünde ve çevresinde sık sık ölü hayvanlarla karşılaşıldığı belirtiliyor.
Esnaf, bu durumun artık dayanılmaz bir noktaya ulaştığını ifade ederek, “Her sabah dükkân açarken yeni bir manzarayla karşılaşıyoruz. Bu sadece hayvanlar için değil, insanlık için de utanç verici bir tablo” sözleriyle tepkisini dile getiriyor.
Esnaf Defalarca Şikâyet Etti
Cadde üzerinde faaliyet gösteren işletme sahipleri, sorunun uzun süredir devam ettiğini ve ilgili kurumlara defalarca şikâyette bulunduklarını söylüyor. Ancak bugüne kadar hız kesici kasis, uyarı levhası ya da denetim gibi somut bir adım atılmadığını belirtiyorlar.
Bazı esnaflar, kendi imkânlarıyla sürücüleri uyarmaya çalıştıklarını ancak bunun yeterli olmadığını vurguluyor. “Sürücüyü uyarıyorsun, tepki alıyorsun. Biz de çaresiz kaldık” diyen esnaf, yetkililerden acil müdahale bekliyor.
Mahalle Sakinleri Çocuklar İçin de Endişeli
Sorun yalnızca sokak hayvanlarıyla sınırlı değil. Plevne Mahallesi sakinleri, cadde üzerinde çocukların ve yaşlıların da büyük risk altında olduğunu ifade ediyor. Okula giden çocuklar, karşıdan karşıya geçmeye çalışan yayalar için hız yapan araçların ciddi tehlike oluşturduğu belirtiliyor.
Mahalleli, olası bir kazanın an meselesi olduğunu vurgulayarak, “Bugün hayvanlar eziliyor, yarın bir çocuk ya da yaşlı olabilir” diyerek endişelerini dile getiriyor.
Çözüm Talepleri Net
Esnaf ve mahalle sakinlerinin talepleri ise oldukça net:
Caddeye hız kesici kasis yapılması
Uyarı ve hız sınırı levhalarının artırılması
Yaya geçidi sayısının çoğaltılması
Trafik ekiplerinin düzenli denetim yapması
Vatandaşlar, bu önlemlerin hayata geçirilmesiyle hem sokak hayvanlarının korunacağını hem de mahallede trafik güvenliğinin sağlanacağını düşünüyor.
Yetkililere Çağrı
Plevne Mahallesi Şehit Birol Koç Caddesi’nde yaşanan hız sorunu, Balıkesir’de giderek büyüyen şehir içi trafik güvenliği probleminin de somut bir örneği olarak görülüyor. Esnaf ve mahalleli, yaşanan can kayıplarının daha fazla artmaması için yetkilileri göreve çağırıyor.
“Bir can daha kaybolmadan önlem alınsın” diyen vatandaşlar, kalıcı ve etkili çözümlerle bu tehlikenin ortadan kaldırılmasını istiyor.


