
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte her geçen gün kan kaybeden Ramazan davulculuğu geleneği için Balıkesir’de ezber bozan bir model önerisi gündeme geldi. Şehrin kendine has şivesini, mizah kültürünü ve zengin mutfak mirasını barındıran "maniler", sadece sahur vakti sokak aralarında yankılanmakla kalmasın; kurulacak büyük sahnelerde bir yarışma formatıyla hayat bulsun!
Mahallelerin Gururu Sahneye Taşınabilir
Özellikle Karesi ve Altıeylül gibi tarihi dokusunu koruyan mahallelerde görev yapan davulcuların, mahalleliyle kurduğu o samimi bağı bir adım öteye taşıyacak bu proje, Balıkesir’in yaşayan bir hafızaya kavuşmasını hedefliyor. Kamuoyunda tartışılmaya başlanan "En İyi Mani Söyleyen Davulcu Yarışması" fikri, davulcuların sadece ritim becerilerini değil, en yaratıcı ve en "Balıkesirli" maniyi kurgulama yeteneklerini de ödüllendirmeyi amaçlıyor.
"Şehrin Marka Değerine Katkı Sağlar"
Kültür çevrelerinden gelen görüşlere göre, böyle bir yarışma manileri unutulmaya yüz tutmuş basit tekerlemeler olmaktan çıkarıp, Balıkesir’in marka değerine katkı sunan profesyonel birer kültürel performans haline dönüştürebilir.
Peki, bu yarışmanın jürisi kimlerden oluşmalı?
Yerel Tarihçiler: Balıkesir’in geçmişine dair detayları yakalamak için.
Halk Bilimciler: Manilerin teknik yapısını ve folklorik değerini ölçmek için.
Mahalle Muhtarları: Davulcunun mahalle kültüründeki yerini ve halkla olan bağını temsil etmek için.
Genç Nesil İçin Cazibe Merkezi Olabilir mi?
Gençlerin geleneksel kültürden uzaklaştığı bu dönemde, sosyal medyada (Reels ve TikTok gibi platformlarda) büyük etkileşim yaratması beklenen bu yarışma, Balıkesir’in dijital dünyada da bir "kültür başkenti" olarak anılmasını sağlayabilir. Balıkesir şivesiyle söylenen esprili manilerin viral olma potansiyeli, şehrin turistik tanıtımına da doğrudan katkı sunacaktır.
"Davulun sesi sadece sahurda değil, kültür sahnelerinde de gür çıksın. Bizim manilerimiz, bizim şivemiz neden bir festivale dönüşmesin?" — Vatandaş Görüşü.
2026 İçin Büyük Bir Fırsat
Vatandaşlar ve kültür gönüllüleri, bu tarz bir etkinliğin hem mahalleler arası dayanışmayı artıracağını hem de Ramazan ayına farklı bir heyecan katacağını ifade ediyor. Şimdi gözler; yerel yönetimlerin, kültür müdürlüklerinin ve sivil toplum kuruluşlarının bu yapıcı öneriyi 2026 yılı veya gelecek yılların planlamasına alıp almayacağına çevrildi.
Balıkesir, kendi öz değerlerini modern bir yarışma formatıyla dünyaya duyurmaya hazır. Tek eksik; o ilk adımın atılması!

