
Balıkesir Üniversitesi (BAÜN) Spor Bilimleri Fakültesi öncülüğünde, Balıkesir Üniversitesi çatısı altında; Yeni Dünya Sanat Araştırma ve Eğitim Derneği ve Yeni Gülen Yüzler Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi iş birliğiyle yürütülen “Sporla Gülümsüyoruz – Güçlü Bedenler, Mutlu Yüzler” projesi, düzenlenen mezuniyet töreniyle sona erdi. 10 hafta boyunca özel gereksinimli öğrencilerin katılımıyla sürdürülen proje, hem eğitim hem de spor temelli etkinlikleriyle dikkat çekti.
Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde Duygusal Tören
Mezuniyet programı, Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Malazgirt Konferans Salonu’nde yoğun katılımla gerçekleştirildi. Törene BAÜN Rektör Yardımcısı Murat Doğdubay, Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Zekeriya Göktaş, Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri, akademisyenler, öğrenciler ve aileler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program, duygusal anlara sahne oldu. Proje kapsamında özel gereksinimli öğrenciler, uzun süren eğitim sürecinin ardından mezuniyet sevinci yaşadı.
10 Haftalık Spor ve Eğitim Yolculuğu
Proje, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü ile Antrenörlük Eğitimi Bölümü öğrencilerinin “Uyarlanmış Beden Eğitimi ve Spor” ile “Engellilerde Spor” dersleri kapsamında aktif katılımıyla yürütüldü.
Bu süreçte özel gereksinimli bireyler;
- Temel motor beceriler
- Koordinasyon ve denge çalışmaları
- Sosyal uyum etkinlikleri
- Sporla rehabilitasyon uygulamaları
gibi birçok alanda destekleyici eğitimler aldı. Amaç, yalnızca fiziksel gelişim değil, aynı zamanda özgüven ve sosyal katılımın artırılması oldu.
“Spor, Toplumsal Kapsayıcılığın En Güçlü Aracıdır”
Törende konuşan proje yürütücüsü Hasan Bozatay, sporun yalnızca fiziksel bir aktivite olmadığını, aynı zamanda bireylerin yaşam kalitesini yükselten güçlü bir sosyal araç olduğunu vurguladı.
Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Zekeriya Göktaş ve Rektör Yardımcısı Murat Doğdubay ise yaptıkları konuşmalarda, üniversite-toplum iş birliğinin önemine dikkat çekerek özel gereksinimli bireylerin spor yoluyla hayata daha aktif katılım sağladığını ifade etti.
Başarılı Sporculara ve Katkı Sunanlara Plaket
Program kapsamında ayrıca Balıkesir’den yetişerek ulusal ve uluslararası başarılar elde eden sporcular ile spor insanlarına plaket takdim edildi.
Törende;
- İşitme Engelliler Olimpiyat Şampiyonu Oğuz Dönder
- Dünya rekortmeni Cem Esmeray
- Özel Olimpiyatlar antrenörü Hikmet Ercan
- Özel sporcu Mecit Bayraklı
- Tekerlekli sandalye basketbolunun öncülerinden Alper Şentürk ve Esra Şentürk
de ödüllerini aldı.
59 Öğrenci Mezuniyet Sevinci Yaşadı
Proje boyunca aktif rol alan üniversite öğrencilerine teşekkür belgeleri verilirken, akademisyenler, sağlık personelleri ve dış paydaşlar da plaketlerle onurlandırıldı.
Programın en anlamlı anı ise 10 hafta süren eğitim sürecine katılan 59 özel gereksinimli öğrencinin diplomalarını alması oldu. Mezuniyet sevinci yaşayan öğrenciler, törenin sonunda keplerini havaya atarak unutulmaz bir ana imza attı.
Sosyal Kapsayıcılığa Güçlü Vurgu
“Sporla Gülümsüyoruz” projesi, sporun rehabilite edici ve birleştirici gücünü ortaya koyarken, özel gereksinimli bireylerin toplumsal hayata katılımına da önemli bir katkı sundu. Üniversite, sivil toplum ve yerel paydaşların iş birliğiyle yürütülen proje, örnek bir sosyal sorumluluk çalışması olarak değerlendirildi.



