BIST 100
14.048,26 -0,16%
DOLAR
47,1997 0,02%
EURO
53,9627 0,18%
GRAM ALTIN
6.168,56 1,47%
FAİZ
41,71 0,00%
GÜMÜŞ GRAM
89,86 5,03%
BITCOIN
66.198,00 1,34%
GBP/TRY
63,4088 0,03%
EUR/USD
1,1425 0,10%
BRENT
88,65 -0,64%
ÇEYREK ALTIN
10.085,59 1,47%
Balıkesir Açık
Balıkesir hava durumu
33 °
  • ANASAYFA
  • GÜNCEL
  • Balıkesir’de Toplu Taşıma Krizi: “Otobüste Hamam, Dışarıda Ayaz!”

Balıkesir’de Toplu Taşıma Krizi: “Otobüste Hamam, Dışarıda Ayaz!”

Balıkesir’de Toplu Taşıma Krizi Otobüste Hamam, Dışarıda Ayaz!

Balıkesir’de şehir içi ulaşımı sağlayan toplu taşıma araçlarındaki kontrolsüz sıcaklık artışı, vatandaşın sabrını taşırdı. Araç içindeki aşırı sıcak ile dışarıdaki dondurucu hava arasındaki keskin fark, hastalıkları da beraberinde getiriyor. Yolcular isyanda: "İnerken çarpılıyoruz!"

Balıkesir’de kış aylarının sert geçtiği bu günlerde, şehir içi ulaşımı sağlayan büyükşehir belediyesi otobüsleri ve özel halk minibüslerinde yaşanan "klima ve kalorifer" sorunu, kent gündeminin birinci maddesi haline geldi. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde yoğunlaşan seferlerde, araç içindeki sıcaklığın standartların çok üzerine çıkması yolcuları canından bezdirdi.

Yolcular Mağdur: "Hastalığa Davetiye Çıkarılıyor"

Balıkesir’in işlek hatları olan Kampüs-Şehir Merkezi, TOKİ ve Paşalanı güzergahlarında seyahat eden vatandaşlar, araç içindeki havasızlıktan ve aşırı sıcaktan şikayetçi. Vatandaşların iddiasına göre, araç şoförleri kaloriferleri en yüksek seviyede çalıştırırken, içerideki insan yoğunluğuyla birleşen bu durum ortamı adeta bir hamama çeviriyor.

Konuyla ilgili görüşlerini bildiren bir vatandaş, yaşadığı mağduriyeti şu sözlerle dile getirdi:

"Otobüse biniyoruz, üzerimizde kalın palto ve atkılar var. İçerisi o kadar sıcak ki dakikalar içinde terlemeye başlıyoruz. Ancak asıl sorun araçtan inince başlıyor. Sırılsıklam terle dışarıdaki dondurucu havaya çıktığımızda vücudumuz şoka giriyor. Ertesi gün soluğu hastanede alıyoruz. Resmen toplu taşıma araçlarında hastalık kapıyoruz."

Uzmanlardan Uyarı: "Vücut Şokuna Dikkat!"

Sağlık uzmanları, Balıkesir’deki bu durumun ciddi bir halk sağlığı sorunu haline gelebileceği konusunda uyarıyor. Kapalı alanlar ile dış ortam arasındaki 20 dereceden fazla sıcaklık farkının bağışıklık sistemini çökerttiğini belirten uzmanlar, "Ani sıcaklık değişimleri; yüz felci, ağır grip, zatürre ve kalp krizini tetikleyebilir. Toplu taşıma araçları ideal sıcaklık olan 20-22 derecede sabitlenmeli," diyor.

Özellikle yaşlılar ve çocukların bu "termal şoktan" daha fazla etkilendiği, Balıkesir’deki hastanelerin acil servislerinde benzer şikayetlerle başvuran hasta sayısında artış yaşandığı iddia ediliyor.

Şoförlerin Savunması: "Kapılar Sürekli Açılıyor"

Eleştirilerin odağındaki şoförler ise durumun kendilerinden kaynaklanmadığını savunuyor. Bazı minibüs şoförleri, kapıların her durakta açılması nedeniyle içeri giren soğuk havayı dengelemek için kaloriferi açık tutmak zorunda olduklarını belirtiyor. Ancak yolcular, derecenin kontrolsüz olduğunu ve havalandırma sistemlerinin yetersiz kaldığını vurguluyor.

Balıkesir halkının toplu taşımadan beklentileri net:

  1. Termostat Kontrolü: Araç içindeki sıcaklığın dış ortama göre dengelenmesi.

  2. Düzenli Denetim: Gizli denetçilerle araç içindeki hava kalitesinin ve sıcaklığının ölçülmesi.

  3. Havalandırma Bakımı: Kışlık bakımların sadece ısıtma üzerine değil, hava sirkülasyonu üzerine de yapılması.

Balıkesir Ulaşımında Çözüm Bekleniyor

Karesi ve Altıeylül ilçeleri başta olmak üzere tüm Balıkesir’de yankı bulan bu "sıcaklık krizi", yetkililerin atacağı adımları bekliyor. Vatandaşlar, toplu taşıma ücretlerine gelen zamların ardından hizmet kalitesinin de artmasını beklerken, "Ulaşım bizi gitmek istediğimiz yere ulaştırmalı, hastaneye değil," diyerek sitemlerini sürdürüyor.

Eğer önümüzdeki günlerde araç içindeki sıcaklık standartlarına bir düzenleme getirilmezse, vatandaşların toplu taşımaya olan güveninin daha da sarsılacağı ve kişisel araç kullanımının artarak trafik yoğunluğunu tetikleyeceği öngörülüyor.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Cem Eymür 17.02.2026 07:57

Bu haber için tsk. Aynen katıyorum klima sonuna kadar açık ilgilenen yok …baktım söfora biri iüşüdüm dedi açtım diyor ancak havasız kendisi yan cami açmış içeride hama olmuş bi dışarıdaki havaya göre açsa klimayı daha iyi olur. Ben gerçekten bu içerideki havasız sıcak havayı çok yaşayan biriyim.

Yanıtla
Suhayıb Farıs 17.02.2026 09:43

Gerçekten öyle çok sıcak ya birde dışarda ayaz var ve bu durumun dengelenmesi lazım bu yüzden soğukalğınlığı ve grip hiç geçmiyor geçmek bilmiyor lütfen buna bir çözüm bulunsun

Yanıtla
Andy Smart 17.02.2026 11:18

Yalniz balikesir degil Memleketin her yerinde kaloriferi sonuna kadar aciyorlar kisik ayarda tutsalar o kadar cok ısınmaz

Yanıtla