
TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu Kadın Çalışma Grubu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Mimarlar Odası Salonunda düzenlenen etkinlikte, Makina Mühendisi Özgül Özdemir tarafından “Tükenmeden, Güçlenmek” başlıklı bir sunum gerçekleştirildi.
Devletin Eşitlik Sorumluluğu Hatırlatıldı
Özdemir, konuşmasında devletin, tüm vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerden eşit şekilde yararlanmasını sağlamakla yükümlü olduğunu vurguladı. Hiç kimsenin ayrımcılığa uğramaması gerektiğine dikkat çeken Özdemir, toplumsal eşitliği sağlamanın bir devlet politikası olması gerektiğini belirtti.
Kadınların Ekonomiye Katılımı Önemli
Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta güçlenmesi gerektiğine vurgu yapan Özdemir, eşitliğe dayalı bir toplum için şu hususların zorunlu olduğunu ifade etti:
- Kadınların eşit işe eşit ücret alması,
- Kendi yaşamlarını etkileyen kararlarda söz sahibi olması,
- Eğitime erişiminin ve iş hayatına katılımının önündeki engellerin kaldırılması.
Eşitlik Temelli Bir Gelecek Çağrısı
Dünya Kadınlar Günü’nün, kadınların sömürüye ve baskıya karşı yürüttüğü mücadelenin bir simgesi olduğuna dikkat çeken Özdemir, hak ihlallerinin, istismarın ve şiddetin önlenmesi için öncelikli hedefin toplumsal eşitlik olduğunu söyledi.
“Kadın-erkek eşitliğine dayalı bir toplumun inşası için temel insan hak ve özgürlüklerinin tam anlamıyla tanınması gerekiyor” diyen Özdemir, konuşmasını “Kadın Mimar, Mühendis, Şehir Plancıları başta olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyorum” sözleriyle tamamladı.

