
Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği (BASİAD) Balıkesir, Türkiye ve tüm dünya açısından büyük değere sahip eşi değeri bulunmayan yüzyılların birikimi doğal zenginliklerin tehlike altında olduğuna dikkat çekti.
Ayvalık deniz ekosistemi dünya mirasının çok nadide türlerini barındırdığı belirtilen açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Bunların içinde yer alan Kırmızı Mercan Ayvalık ve Portofino sualtı gibi çok az birkaç noktada yer almaktadır. Yasadışı endüstriyel avcılık Ayvalık sualtı zenginliğini bitirme noktasına getirmiştir.
Bugünlerde algarna, kangava ve şebeke olarak tabir edilen bir çeşit trol düzeneği ile avlanan tekneler deniz dibini adete pulluk gibi sürerek canlılara yaşam şansı tanımıyor. Özellikle deniz patlıcanı avcılığı için kullanılan bu yöntemler; hem denizlerin filtresi deniz patlıcanını bitirme noktasına getirdi hem de deniz dibini sürerek zeminde ne varsa önüne katarak bir yok edişe dönüştü.
Ayvalık’ta eşsiz sualtı fauna ve florası tehdit altında. Deniz patlıcanı başta olmak üzere, oksijen kaynağı deniz çayırları da bu avlanma teknikleri yüzünden oldukça zarar görmektedir. Bu avlanmanın gece saatlerinde kaçak olarak yapılması sebebi ile yuvalarından gece saatlerinde çıkan tüm canlılar nasibini almaktadır.
Yasadışı avlanma teknikleri yüzünden Altınova açıkları adeta çölü andırır hale gelmiştir.
Bu hali ile devam edilmesi durumunda Ayvalık sualtı ekosisteminin bir iki yıl içerisinde İzmir Körfezi durumuna gelmesi muhtemeldir. Bu zenginliğin tekrar oluşturulmak istenmesi durumunda şartlar yerine getirilse bile yüzlerce yıl alabileceği olasıdır. Sualtının gözden ırak olmasına rağmen Balıkesir coğrafyasında konuya duyarlı kamu ve sivil toplum varlığı söz konusudur. Lakin bu konu Türkiye doğal mirası açısından o kadar büyük bir öneme sahiptir ki; ilgili kuruluşlar, sivil toplum ve kolluk kuvvetleri ile acil eylem planı hazırlanmalı ve özenli bir şekilde uygulanmalıdır.” Çiğdem AKBAY

