
Balıkesir Tabip Odası üyeleri sağlıkta şiddetin sona erdirilmesi için ‘Sağlıkta Şiddet’ yasasını hemen çıkartılmasını istedi. Hekimler dünden itibaren 18.00-20.00 saatleri arasında bir hafta sürecek Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda ‘Sağlıkta Şiddet Yasamı İstiyorum’ nöbeti başlattı.
Balıkesir’de görev yapan hekimler sağlıkta her geçen gün artan ve cinayetlere kadar varan şiddet olaylarını sona erdirecek yasal düzenlemenin bir an önce yapılmasını istiyor.
Tabip Odası Başkanı Şahin Cılız, oda yöneticileri ve hekimler Atatürk Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada sağlıkta şiddete ‘Artık Yeter’ diyerek yasal düzenlemenin hemen yapılmasını istedi.
“ŞİFA VERMEYE ÇALIŞTIĞIMIZ İNSANLAR TARAFINDAN ÖDLÜRÜLMEYİ KABUL ETMİYORUZ”
Diş Hekimleri Odası Başkanı Burak Saran, Eczacı Odası Başkanı Sertaç Özmen, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Metin Yalçın, Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ömür Boyuer’in de destek verdiği açıklamada konuşan Tabip Odası Başkanı Cılız, “Sabah işe gitmek için evden çıkıp, işyerinde şifa vermek için çabaladığımız insanlar tarafından öldürülmeyi kabul etmiyoruz. Sağlık kurumlarında şiddetin kanıksanmasını, normalleştirilmesini kabul etmiyoruz. Sağlığı korumak, hayat vermek üzere kurulmuş bir mesleğin mensuplarının görevi başında öldürülmesini kabul etmiyoruz. Bu süreci hazırlayan nedenleri biz biliyoruz. 2003 yılında sağlıkta dönüşüm programı ilk uygulanmaya başlandığı zamandan bu yana söylüyoruz, bu program piyasa odaklı bir programdır. Bu program sağlık hizmetine meta, hasta müşteri olarak yaklaşmaktadır. Bu programda nitelik değil, nicelik esastır. Bütün bunlar hekim ile hastasını karşı karşıya getirir” dedi.
“ŞİDDET, DAYANILMAZ NOKTAYA GELDİ”
Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın uygulanmaya başlamasından bu yana sağlık alanında giderek artan şiddet olaylarının artık dayanılmaz bir noktaya geldiğini kaydeden Cılız, “2005 yılında İstanbul’da Prof. Dr. Göksel Kalaycı hocamızın bir hastası tarafından öldürülmesiyle başlayan süreçte, bugüne kadar 12 meslektaşımızı haksız yere uğradıkları saldırılar ve Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın yol açtığı çarpıklıkların yarattığı tükenmişlik nedeniyle yaşamlarına son verdikleri için kaybettik.
İlk günden itibaren yetkilileri uyardık; Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan vazgeçin, sağlık çalışanlarına yönelik hürmetsiz, itibarsızlaştırıcı, hekim ve hastayı karşı karşıya getirici söylemlerinizden vazgeçin.
Önce görmezden geldiler ve sağlıkta şiddet yoktur dediler. Sonra 2012’de gencecik Dr. Ersin Arslan’ın görevi başında bir hasta yakını tarafından öldürülmesiyle mızrak çuvala sığmaz hale geldi ve artık sağlıkta şiddetin varlığını reddedemez hale geldiler. Beyaz Kod uygulaması ve TBMM’de Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu’nun rapor hazırlaması gibi girişimler bu dönemde oldu. Ama bu hekimlerin öldürülmesini önlemeye ve sağlık alanında şiddetin azalmasına yetmedi.
2014 yılında TTB olarak titiz bir çalışmayla “Sağlıkta Şiddet Yasası Tasarısı”nı hazırladık. Sağlık hizmetinin kamu hizmeti olduğu vurgusundan hareketle, Türk Ceza Kanunu’nun üçüncü bölümüne Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar: Sağlık Hizmetini Engelleme başlığı altında, en azından caydırıcılık içermesi amacıyla hazırladığımız ek madde önerisini başta Sağlık Bakanlığı, Hükümet temsilcileri ve siyasi partiler olmak üzere tüm ilgili yerlere bir çok kez ilettik. Bunun için defalarca görüşmeler yaptık. Basın toplantılarıyla kamuoyu ile paylaştık. Teklifimiz Türkiye’nin olağandışı hızla değişen yoğun gündemi içerisinde hep görmezden gelindi. Son olarak, 2 Ekim 2018 günü meslektaşımız Dr. Fikret Hacıosman’ı görevinin başında yine bir hastasının saldırısı sonucu kaybettik. Ve bir kez daha Sağlıkta Şiddet Yasası’nın çıkarılması talebiyle, 4 Ekim 2018 Perşembe günü TBMM’de siyasi partilerin Grup Başkanvekilleriyle görüşmelerde bulunduk. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokrasi Partisi (HDP) ve İyi Parti’nin Grup Başkanvekilleriyle görüştük, TBMM’nin kendilerine tanıdığı olanaklar çerçevesinde konuyla ilgili girişimlerde bulunacaklarının sözünü aldık. Buna karşın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) son derece ilgisiz ve duyarsız tavırlarıyla karşılaştık. Halen üç kez randevu talep ettiğimiz Sağlık Bakanı’ndan ve geçtiğimiz günlerde randevu talebimizi ilettiğimiz TBMM Başkanı’ndan yanıt bekliyoruz. Sağlıkta şiddet tablosu bu boyuta gelmesine karşın izlenen bu tavra şaşıralım mı, üzülelim mi bilemiyoruz. Soruyoruz: Sağlıkta şiddeti önlemek, teklifimizi dikkate almak ve Sağlıkta Şiddet Yasası’nı çıkarmak için daha kaç hekimin ölmesini bekliyorsunuz?” diye konuştu.
1 HAFTA NÖBET EYLEMİ YAPACAĞIZ
Tabip Odası Başkanı Şahin Cılıız, sağlıkta şiddetin sona ermesi için dün akşam 18.00-20.00 saatleri arasında Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda başlattıkları ‘Nöbet Eylemi’ni 1 hafta sürdüreceklerini söyledi. Mahmut ACARÖZ