DOLAR28,9310% 0.02
EURO31,1894% 0.1
STERLIN36,3576% 0
FRANG33,0855% 0.08
ALTIN1.883,92% 0,00
BITCOIN1.273.547-0.543

OBİDEV: Her 54 çocuktan birinde görülüyor

Yayınlanma Tarihi :

Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı’nca (OBİDEV), ‘2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü’ nedeniyle yapılan açıklamada, Otizm Spektrum Bozukluğu’nun (OSB) her 54 çocuktan birinde görüldüğünü bildirdi.

Otizm Spektrum Bozukluğunun nedenlerinin tam olarak bilinmediğinin kaydedildiği açıklamada, yapılan araştırmaların Nörobiyolojik, Genetik ve Çevresel nedenler olduğunu ortaya çıkardığı belirtildi.

Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ Eğer çocuk 6. aydan itibaren başkalarına sıcak bir şekilde gülümsemiyorsa, 9. aydan itibaren seslere, gülümsemelere ve yüz ifadelerine tepki vermiyorsa, 12. aydan itibaren agulamamak ve parmakla bir nesne ya da kişiyi işaret ederek göstermemek, ‘bay bay’ gibi jestleri yapmıyorsa, 16. aydan itibaren tek bir sözcük söyleyemiyorsa, 24. aydan itibaren iki sözcüklü basit cümleleri kuramıyorsa, hangi ayda olursa olsun normal gelişim aşamalarına geç kalmak, akranlarından farklı olmak ve gelişimde gerileme göstermek,  Otizm Spektrum Bozukluğu’nun belirtileri olarak kabul edilmektedir.

Tanıyı yalnızca konunun uzmanı olan çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları doktorları DSM-V’e göre koyabilmektedir. DSM-V, Mental bozuklukların tanısal ve sayımsal el kitabı veya ruhsal bozuklukların tanısal ve istatistiksel el kitabıdır. Zihinsel hastalıklar için kullanılan bir tanı ölçütüdür. DSM-V’e göre Otizm, “Otizm Açılımı Kapsamında Bozukluk” olarak adlandırılıp, iki alandaki yetersizlikle kendini göstermektedir. OSB belirtileri gösteren veya tanı almış çocuklarda çeşitli bilimsel dayanaklı uygulamalar ile etkili sonuçlara ulaşılması sağlanmaktadır.

Ancak, bu uygulamalara ne kadar erken başlanırsa o kadar etkili sonuçlara ulaşılabileceği unutulmamalıdır. Etkili sonuçlara ulaşabilmek için bu uygulamaların mutlaka konunun uzmanı kişilerce tekniklerine uygun biçimde uygulanıp aile tarafından desteklenmelidir. Dünya’da OSB alanında kullanılan eğitim yöntemleri arasında bilimsel dayanakları en güçlü olan yöntemler ve teknikler Uygulamalı Davranış Analizine (UDA) göre geliştirilmiş olan uygulamalardır. UDA (ABA: Applied Behavior Analysis), davranışsal yöntem olarak da bilinmektedir.” Mahmut ACARÖZ

YORUM YAP