Yayınlanma Tarihi :

Otizmli bireye sahip olan ailelere öneriler

Otizmli bireye sahip olan ailelere öneriler

OBİDEV Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Fatma Tabanlı, “Otizmli bireye sahip anne ve babaların ben öldükten sonra çocuğuma ne olacak kaygısını yaşamamaları için gerekli tesislerin kurulmasını talep ediyoruz” dedi.

Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı (OBİDEV) Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Fatma Tabanlı, otizmli bireye sahip olan ailelere bir dizi önerilerde bulundu. Otizm Spektrum Bozukluğunun, yaşamın ilk 3 yılında sosyal ve iletişimsel yetersizlik olarak ortaya çıkan nöro-gelişimsel bir bozukluk olduğunu söyleyen Tabanlı, otizmin belirtileri konusunda şu bilgileri verdi: “Göz kontağı kurma ve beden dilini anlamada yetersizlik. Başkalarının duygu ve hislerini anlamada yetersizlik. Akranlarıyla oyun becerilerinde yetersizlik. Arkadaşlık ilişkisi kurma ve sürdürmede yetersizlik. İlgilerini başkalarıyla paylaşmada yetersizlik. Basmakalıp tekrarlayan motor hareketler (ileriye geri sallanma, etrafında dönme, ellerini çırpma) Aynılıkta ısrar, rutine aşırı bağlılık (aynı kıyafeti giyme, aynı yönden yürüme, eşyaları aynı şekilde konumlandırma). Sınırlı ve yoğun ilgi alanı (sürekli aynı şeyi söyleme, aynı nesneyle oynama). Belli ses, doku veya koku gibi duyusal uyaranlara karşı aşırı tepkili olma ya da tepkisiz kalma olarak kendini göstermektedir. Günümüzde otizme neyin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Otizm belirtilerinin ve etkilenme derecelerinin kişiden kişiye farklı seviyelerde seyrediyor olması birden fazla nedeninin olabileceğini akıllara getirmektedir. Bilimsel kanıtlardan yola çıkarak birçok genin kendi başına otizme neden olabileceği veya henüz belli olamayan çevresel faktörlerin de nedenler arasında sayılabileceği düşünülmektedir.”

“TEK TEDAVİ YÖNTEMİ EĞİTİM”

Konuşmasında otizmde bilimsel gerçekliğe dayanan tek tedavi yönteminin eğitim olduğunun altını çizen Tabanlı, “Eğitime ne kadar erken yaşta ve doğru yöntemlerle başlanırsa çocuğun potansiyeline ulaşması o kadar kolay olur. Erken eğitim, gelişimsel yetersizliği olan çocukların tüm potansiyellerine ulaşmaları için eğitimin olabildiğince erken başlaması anlamına gelmektedir” bilgisini verdi.

“OTİZM YAŞAM BOYU DEVAM EDEN BİR BOZUKLUK”  

Otizmin, yaşam boyu devam eden bir bozukluk olduğunu anlatan Tabanlı, “Her çocuk aynı düzey de etkilenmediği ve doğru eğitime ulaşamadığı için bağımsız yaşamlarını sürdüremeyen yetişkin bireyler çoğunluklu annelerin bakımına ya da gözlemine ihtiyaç duymaktadır.  Ancak anne ve babanın kaybı sonrasında otizmli bireylerin bakımını üstlenecek güvenilir bir kuruma ulaşamamaktadırlar. Ailelerin en büyük isteği devletin bu özel bireyler için hayatlarını sürdürebilecekleri bir kuruluş istekleri devam etmektedir. Anne ve babaların ben öldükten sonra çocuğuma ne olacak kaygısını yaşamamak için gerekli tesislerin kurulmasını talep etmeyiz” diye konuştu.

VİZYONUMUZ

Otizmli Bireyleri Destekleme Vakfı’nın otizm spektrum bozukluğu olan bireylere ve ailelerine destek olmak amacıyla 20 Haziran 2016 tarihinde kurulduğunu anımsatan Tabanlı, vizyonları hakkında şunları söyledi: “Otizm Spektrum Bozukluğu tanısı almış bireylerin, bağımsız yaşam ve kaynaştırma ihtiyaçlarının dünya standartlarında karşılandığı bir sivil toplum örgütü olmak.” Fatma Uysal

Kaynak : Şeyma Kızıler

YORUM YAP