Yayınlanma Tarihi :

Reçel Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Balıkesirli kadınlar, yaz aylarının vazgeçilmezi olan reçel yapımını, geleneksel ve doğru yöntemleri kullanılarak hem lezzetli hem de sağlıklı bir şekilde gerçekleştirirken, hijyen ve saklama koşullarına dikkat ederek, olası zehirlenme risklerini en aza indiriyor.

Reçel Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Balıkesirli kadınlar, kış hazırlıkları kapsamında çeşitli meyvelerden reçel yapmaya başladılar. Ancak, reçel yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar bulunuyor. Yanlış yapılan ya da doğru şekilde muhafaza edilmeyen reçeller, olası bozulmalar nedeniyle sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Balıkesir’in geleneksel lezzetlerinden biri olan ev yapımı reçeller, yaz aylarının gelmesiyle birlikte yeniden mutfaklarda yerini almaya başladı. Balıkesirli kadınlar, yaz aylarının vazgeçilmezi olan reçel yapımını, geleneksel ve doğru yöntemleri kullanılarak hem lezzetli hem de sağlıklı bir şekilde gerçekleştirirken, hijyen ve saklama koşullarına dikkat ederek, olası zehirlenme risklerini en aza indiriyor.

Reçel yapımında kullanılacak meyvelerin taze ve olgun olması gerektiğini belirten ev hanımı Müjgan Atlı, “Çürük ya da ezilmiş meyveler kesinlikle kullanılmamalıdır. Meyveler iyice yıkanmalı ve temizlenmelidir.Reçelin uzun süre dayanabilmesi için yeterli miktarda şeker kullanılması önemlidir. Şeker, reçelin bozulmasını engelleyen ana maddelerden biridir” dedi.

Reçelin konulacağı kavanozların ve kapaklarının iyice sterilize edilmesi gerektiğine dikkat çeken Atlı, “Kaynar su ile yıkanan kavanozlar, hijyen açısından daha güvenli olacaktır. Reçeller serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Güneş ışığından uzak tutulmalı ve kapağı sıkıca kapalı olmalıdır. Açılmış kavanozlar buzdolabında muhafaza edilmelidir. Reçelin kıvamı ve tadı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Eğer reçelde renk, koku veya tat değişikliği fark edilirse tüketilmemelidir” dedi.

Bozuk reçellerin zehirlenmeye yol açabileceği uyarısı yapan uzanmalar ise “Reçel tüketiminden kısa bir süre sonra mide bulantısı ve kusma görülebilir. Zehirlenme belirtileri arasında şiddetli karın ağrısı da yer alır. Reçel zehirlenmesi ishale neden olabilir ve bu durum vücudun su kaybetmesine yol açabilir. Zehirlenme nedeniyle vücut zayıf düşebilir ve baş dönmesi, halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir” diyerek, şüphe durumunda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtiyor.

Kaynak : Harun Çağlar

YORUM YAP