Yayınlanma Tarihi :

“Sağlık emekçilerinin umudu yok”

“Sağlık emekçilerinin umudu yok”

Genel Sağlık- İş Sendikası Balıkesir İl Temsilcisi Hüseyin Gündoğdu, sağlık çalışanı kadınların geçinebilmek için doğalgazdan kıstığını söyledi.

Genel Sağlık- İş Sendikası Balıkesir İl Temsilcisi Hüseyin Gündoğdu, Genel Sağlık-İş’in “Kriz ve Kadın Sağlık Çalışanları” raporundaki verilere göre; kadın sağlıkçıların yüzde 78’inin gündelik yaşamını devam ettirmek için borçlanmak zorunda kaldığını ifade etti.

Genel Sağlık-İş Sendikasının kadın sağlık çalışanlarıyla anket yaptığını, ortaya çıkan tablonun toplumun her kesiminde olduğu gibi kadın sağlık çalışanları için de iç karartıcı  çıktığını anlatan Gündoğdu, “Rapordaki anketlere göre kadın sağlıkçıların yüzde 78’i gündelik yaşamını devam ettirmek için borçlanmak zorunda kalıyor. Ankete katılan kadın sağlık çalışanlarının yüzde 84’ü ise geçimini sağlamak için kredi kullanıyor. Borçla yaşayan kadınlar; elektrikten doğalgaza, gıdadan giyime harcamalarından kısıntıya gittiğini söylerken kadınların yüzde 96’sı yaptığı iş nedeniyle elde ettiği ücretin yetersiz olduğunu vurguluyor. Yüzde 8.9’u ise ek iş yaptığını  anlatıyor” dedi.

“Umutları da yok”

Katılımcıların yüzde 98,9’unun, Türkiye ekonomisinin krizde olduğunu düşündüğünü, Kadın sağlık çalışanlarının yüzde 42.4’ünün ise ekonomik kriz nedeniyle ailesinden veya arkadaşlarından işsiz kalanlar olduğuna dikkat çektiğini belirten Gündoğdu, “Kadın sağlık çalışanlarının yüzde 97,3’ü de resmi kurumların ekonomik gidişatla ilgili verileri güvenilir bulmazken, 79,5’i, Türkiye ekonomisinin gelecekte küçüleceğini düşünüyor. Katılımcıların neredeyse tamamı sorunlarının politika belirleyiciler tarafından yeterince algılanmadığını söylüyor ve yüzde 94.5’i mesleki anlamda yaşadıkları ekonomik, sosyal ve özlük haklarına dair sorunların yakın gelecekte çözülmeyeceği yorumunu yapıyor. İşyerlerinde şiddete de uğrayan, fazla mesaiye kalan, görevleri dışında işlerde çalıştırılan kadın sağlık çalışanlarının yüzde 57’si, yurtdışında çalışmak istiyor” diye konuştu.

“Koronada şiddet arttı”

Kadın sağlık çalışanlarının yüzde 88.4’ünün salgın sürecinde fiziksel ve ruhsal sağlıklarını etkileyen faktörlere maruz kaldıklarını söylediğini ifade eden Gündoğdu, “Katılımcıların yüzde 66.5’i sözlü, yüzde 1,3’ü ise fiziksel şiddete maruz kaldığını aktarıyor. Kadınların yüzde 98.9’u da sağlıkta şiddet olaylarına yönelik alınan önlemlerin yetersiz olduğu düşüncesinde. Katılımcıların yüzde 11.6’sı, salgın sürecinde psikolojik destek aldığını söylerken yüzde 15.6’sı psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğu halde maddi olanaklarının yetersizliği nedeniyle bu gereksinimini karşılayamadığına dikkat çekiyor” dedi.

Fazla nöbet vurgusu

Kadınların salgında aldığı görevlere de yer verilen raporda, kadın sağlık çalışanlarının yarısından fazlası koronavirüs sürecinde doğrudan görev aldığının belirtildiğini söyleyen Gündoğdu, “Ankete katılanların yüzde 46.2’si en az bir kez, 2.9’u ise birden çok kez Covid-19 geçirdi. Kadınların yarısı salgın sürecinde fazla mesaiye kaldı ve yüzde 61.2’si nöbetlerini yasalarla belirlenen sınırların üzerinde tutmak zorunda kaldığını belirtti” dedi. Cengiz GÜNER

Kaynak : Haberci Medya

YORUM YAP