
Edremit Belediyesi tarafından Güre Cumhuriyet Meydanı’na yaptırılan ‘Ufka Bakan Atatürk’ heykeli ve Altınoluk Mahallesi’ndeki Halk Kütüphanesi açıldı.
Ünlü heykel sanatçısı Tankut Öktem’in kızı heykel sanatçısı Pınar Öktem Doğan tarafından Güre İskele Mahallesi Cumhuriyet Meydanı’nda yapılan ‘Ufka Bakan Atatürk’ heykeli pandemi kurallarına uygun bir şekilde gerçekleştirilen tören ile açıldı.
Açılışa CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı, CHP Edremit İlçe Başkanı Deniz Onur Özcan, CHP önceki dönem Milletvekili Mehmet Tüm, CHP parti yöneticileri, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, daire müdürleri, muhtarlar ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, heykeli 98 yıl önce 9 Şubat 1923 tarihinde Edremit’e ilk ziyaretini yapan Atatürk’ün aziz ruhuna armağan ettiklerini ifade etti.
“KENTLERİN BELLEĞİNİ YANSITMANIN EN GÜZEL YOLU SANATTIR”
Arslan, “Sadece dört insanın olduğu bir heykelin değil, Güre’ye yakışır dört dörtlük bir şaheserin açılışına hoş geldiniz. Atatürk’ün Edremit’e 9 Şubat 1923 tarihinde gelişinin anısına ithaf ettiğimiz, Güre’mize armağan ettiğimiz bu eseri açıyoruz. Anlamlıdır çünkü; sevgimizde denizimiz, dağımız vardır, sevdamız vatanımızdır, aşkımızsa Atamızdır. Edremit, nasıl ki bir uçtan bir uca bağrına denizi almıştır, Atatürk ise bir uçtan bir uca yüreğimize demir atmıştır. Ve ona olan sevdamız Anayasa’nın ilk üç maddesi gibidir; değişmez, değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Kamusal alanların bir hafızası, kentlerin belleği vardır. Bu belleği yansıtmanın en güzel yoluysa sanattır. Öyle ki anıtlar ve heykeller, dikildiği yere anlam ve değer de katar.
Ege’nin ve Akdeniz’in hangi modern şehri vardır ki sanattan nasibini almamış olsun. Dolayısıyla sanat, o şehrin modernliğinin de gereğidir. Biz Güre’nin sahiline sadece bir heykel değil, sanat aracılığıyla bir mesaj da eklemiş oluyoruz. Güre’nin, değerlerini vurgulayan, geçmişle geleceği birleştiren bir şaheser de sunmuş oluyoruz. Güre’nin karakterini yansıtırken, Güre’ye gelen misafirlerimize hatıralarında, fotoğraf karelerinde yer edinecek bir güzellik te sunmuş oluyoruz. Güre’nin kamusal alanına zenginlik katarken, sahilimizi sanatla da değerlendiriyoruz.
Bu heykele derinlikle bakınız. Balıkçıda, milletin gücünü görürsünüz. Ağında, bolluk ve bereketi görürsünüz. Küçük kız çocuğunda, aydınlık bir geleceği, dümendeki kaptanda, Salih Reislerin, Turgut Reislerin torunlarını, ekmeğini denizden çıkaran Güreli denizcileri görürsünüz. Bu esere dikkatle baktığınızda, Nereden baksa güzel, nereden baksan güzel Atatürk’ü görürsünüz. Sadece onu değil, balıkçısıyla, denizcisiyle, çocuğuyla hep birlikte Atasıyla hareket eden Edremitlileri görürsünüz. Bu birliktelik sebebiyle, Gürelilerin ve Edremitlilerin, bu heykelde kullanılan demir gibi sağlam, bronz gibi güzel insanlar olduğunu görürsünüz. Edremit Şehit Hamdi Bey Meydanında iki heykel durur. Atatürk heykeli bir babanın, Şehit Hamdibey heykeli ise onun kızının eseridir.
Edremit Meydanındaki eserler, bir usta ile yetiştirdiğinin, kahramanlar üzerinden adeta sanatla selamlaşmasıdır. TIME dergisine kapak olan, eserler değil şaheserler yaratan, her bir heykeli gibi kutlu ve büyük abideyi, eserleriyle yaşayan merhum Prof. Dr. Tankut Öktem’i saygıyla anıyorum. Bu eser de harikalar yaratan bir babanın izinden yürüyen ve harikalar yaratan bir kadının eseridir. Bu eser; bir sanatçının, bir heykeltraş ve mimarın Pınar Öktem’in eseridir” dedi.
ALTINOLUK HALK KÜTÜPHANESİ HİZMETE GİRDİ
Altınoluk Mahallesi’nde Ayhan Şahenk Kültür Merkezi’nin üst katlında yer alan daha önce atıl durumda kalan Altınoluk Halk Kütüphanesi’nin açılışı yapıldı.
Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan, “Bilişimi, teknolojiyi ve 7 bin 620 kitabımızı Altınoluk’lu vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Altınoluk’a yakışan bu kütüphaneyi halkımıza armağan ediyoruz” dedi. (Haber Merkezi)