
Balıkesir Aile Hekimleri Derneği yöneticileri, ‘Aile hekimlerine net 3 bin lira, Aile Sağlığı Çalışanlarına net 850 lira ek ödeme’ haberlerine tepki gösterdi. Dernekten yapılan açıklamada; “Yasa ile değil yönetmelikle düzenlenen dayanaksız ve geçici, göz boyama amacı ile yapılacak olan ve ne olduğu belli olmayan düzenlemeleri şiddetle reddediyoruz. Rastgele dolaşımlarına izin verilenlerin, şüphesi olmayan pcr (-) kişilerin izlemleri yapmayacağımızı, pcr(+) covid 19 hastalarımızın izlemi için para yatırılırsa, onları da kahev aracılığı ile şehit meslektaşlarımızın geride kalan çocuklarına bağışlayacağımızın bilinmesini isteriz” denildi.
Balıkesir Aile Hekimleri Derneği yöneticileri, yazılı açıklama yaparak aile hekimleri ile ilgili ek ödeme haberlerine tepki gösterdi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi: “Aile hekimliği çalışanları için ek ödenek konusunda yayınlanan yönetmelik kısmı aynen şöyledir. 01.08.2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 3 ay süreyle bu yönetmelikte belirlenen esaslara tabi olmaksızın sözleşmeli aile hekimlerine net aylık 3 bin lirayı aile sağlığı çalışanlarına net aylık 850 lirayı geçmemek üzere, COVİD 19 salgını nedeniyle takip edilen kayıtlı kişi sayısı dikkate alınarak sağlık Bakanlığınca belirlenen tutarda ödeme yapılır denmektedir. Buradan da anlaşılacağa üzere, pandeminin başladığı 11 Mart tarihinden 01.08.2020 tarihine kadarki olan Aile hekimi ve Aile sağlığı çalışanlarının mücadeleleri yok sayılmış, verilecek ek ödeme herkese eşit olarak değil, performansa dayalı şartı getirilip iş barışına gölge düşürecek nitelikte çıkmıştır. Herkesin eşit ek ödeme almayacağı bu yönetmeliğin, net 3 bin lira ve 850 lira şeklinde yansıtılması doğru olmadığı gibi, Aile hekimlerini ve Aile sağlığı çalışanlarını itibarsızlaştırmıştır. Biz para İçin hiçbir şey yapmadık. Sadece sayın bakanımız basın karşısında herkese ek ödeme vereceğiz dediği için, bizim herhangi bir ödeme almadığımızı bilinsin istedik.
Aile hekimleri dahil tüm hekimler covid-19 pandemisi sırasında daha fazla ücret alabilmek amacı ile değil mesleki reflekslerimizle halkımızı salgından korumak için canımız pahasına çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Bu kadar meslektaşımız hayatını kaybetmesine rağmen de yılmadan mücadele edeceğiz. Mesleki saygınlığımızın paraya havale edilmesine şiddetle karşı çıkıyoruz. Yaptığımız ve bizce kutsal sayılan mesleğin maddi karşılığı olamaz. Ancak; bizim için bir şey yapmaksa amacınız; Hekimler, insanca yaşayabilecekleri, emeklilikleri döneminde de kalıcı olacak yasal haklara kavuşturulmalıdır.
Yasa ile değil Yönetmelikle düzenlenen dayanaksız ve geçici, göz boyama amacı ile yapılacak olan ve ne olduğu belli olmayan düzenlemeleri şiddetle reddediyoruz. Balıkesir Aile Hekimleri Derneği olarak, rastgele dolaşımlarına izin verilenlerin, şüphesi olmayan pcr (-) kişilerin izlemleri yapmayacağımızı, pcr(+) covid 19 hastalarımızın izlemi için para yatırılırsa, onları da kahev aracılığı ile şehit meslektaşlarımızın geride kalan çocuklarına bağışlayacağımızın bilinmesini isteriz.” Mustafa ATİK