Bal zehirler mi?
Sağlık açısından faydaları bilinen balın, yanlış türde veya bilinçsiz şekilde tüketilmesi zehirlenmelere neden olabiliyor
Bal, sağlıklı bir besin olarak bilinse de bazı durumlarda tüketimi ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Özellikle “deli bal” olarak bilinen ve bazı bölgelerde üretilen bal türleri, zehirlenmelere sebep olabiliyor.
Sağlık açısından faydaları bilinen balın, yanlış türde veya bilinçsiz şekilde tüketilmesi zehirlenmelere neden olabiliyor. Deli bal gibi riskli bal türlerine karşı dikkatli olunması, tüketim öncesi bilgi sahibi olunarak güvenli bir şekilde hareket edilmesi gerekiyor.
Nedenleri
Bal zehirlenmesi genellikle doğada bulunan “deli bal” olarak bilinen bir bal türünün tüketilmesiyle meydana geliyor. Bu bal, özellikle Karadeniz bölgesinde yetişen orman gülü bitkisinin nektarından üretiliyor. Orman gülünün içerdiği grayanotoksin adlı toksik madde, balın zehirli olmasına neden oluyor. Bu madde, sinir sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir ve vücutta zehirlenmeye sebep olabiliyor.
Belirtileri
Genellikle bal tükettikten kısa bir süre sonra kendini gösteren bal zehirlenmesinin belirtileri, baş dönmesi ve sersemlik, mide bulantısı ve kusma, karın ağrısı ve ishal, düşük kan basıncı, düzensiz kalp atışı, terleme, bilinç bulanıklığı ile nadir durumlarda bayılma şeklinde ortaya çıkıyor.
Zehirlenmenin şiddetine bağlı olarak bu belirtiler hafif ya da daha ciddi seyredebiliyor. Özellikle kalp ritmi üzerinde olumsuz etkiler yaratabilen bal zehirlenmesi, acil müdahale gerektiren bir durum olabiliyor.
Alınacak Önlemler
Bal zehirlenmesinden korunmak için balın kaynağı ve güvenilirliği hakkında bilgi sahibi olunmasının yanı sıra deli bal tüketiminin dikkatli yapılması gerektiğini ifade eden uzmanlar, “Eğer deli bal tüketecekseniz, çok küçük miktarlarda denemek ve vücudun tepkisini gözlemlemek en güvenli yöntemdir. İlk defa tüketiyorsanız miktarı çok düşük tutmak hayati önem taşır. Çocuklar, özellikle deli bal zehirlenmesine karşı daha hassastır. Bu nedenle, çocukların deli bal tüketimine izin verilmemelidir. Balın saklandığı yerin serin, kuru ve güneş ışığından uzak bir ortam olmasına dikkat edilmeli ve balın bozulma belirtileri gösterip göstermediği kontrol edilmelidir” uyarılarında bulunuyor.