Şeker Alerjisine Dikkat!
Şeker alerjisi nadir olsa da özellikle çocuklar ve hassasiyeti olan kişiler için hayati riskler taşıyabiliyor.
Şeker alerjisi, nadir görülen ancak bazı kişilerde tüketilen gıdalara bağlı olarak ortaya çıkabilen bir sağlık sorunu olarak biliniyor. Genellikle şekerin doğrudan kendisinden ziyade, şekerin içerdiği veya şekerli ürünlerin bileşiminde bulunan katkı maddelerine karşı gelişen bir alerjik reaksiyon olarak tanımlanıyor.
Şeker alerjisi nadir olsa da özellikle çocuklar ve hassasiyeti olan kişiler için hayati riskler taşıyabiliyor. Bu nedenle, erken teşhis ve uygun tedavi yöntemleri ile alerji yönetimi büyük önem taşıyor.
ŞEKER ALERJİSİNİN NEDENLERİ
Şeker alerjisi, genellikle şeker moleküllerine ya da bu moleküllerle birlikte alınan protein veya katkı maddelerine karşı vücudun aşırı bir bağışıklık tepkisi vermesi sonucunda oluşuyor. Rafine şeker, şurup ve yapay tatlandırıcılar içeren ürünler, alerjik reaksiyonları tetikleyebiliyor. Bu tür alerjiler, genetik yatkınlık, zayıflamış bağışıklık sistemi veya vücudun bazı kimyasal bileşenlere karşı hassasiyeti ile ilişkili olabiliyor.
BELİRTİLER
Şeker alerjisinin belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor. En yaygın belirtiler arasında; ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kurdeşen ile yüz, dudaklar veya boğazda şişme, nefes darlığı ve hırıltılı solunum, mide bulantısı, kusma, ishal veya karın ağrısı, baş dönmesi veya bayılma, yer alıyor
Alerjik reaksiyonların şiddeti, tüketilen gıdanın miktarına ve kişinin bağışıklık sisteminin tepkisine bağlı olarak değişebiliyor. Bazı durumlarda, ciddi anafilaktik şok gelişebilir ve bu durum acil tıbbi müdahale gerektiriyor.
ALERJİ ORTAYA ÇIKTIĞINDA YAPILMASI GEREKENLER
Şeker alerjisi belirtileri fark edildiğinde şüpheli gıdanın tüketiminin hemen durdurulması gerektiğini belirten uzmanlar, hafif reaksiyonlarda antihistaminik ilaçların belirtileri hafifletebileceğini dile getirip, bu ilaçların doktor tavsiyesi ile kullanılmasının altını çiziyor.
Nefes darlığı, şiddetli şişlik veya bayılma gibi belirtiler görülüyorsa hemen acil tıbbi yardım çağrılması ve kişiye adrenalin oto-enjektörü uygulanması gerektiğini hatırlatan uzmanlar, şeker alerjisi teşhisi konulan kişiler için diyetisyen ve alerji uzmanı eşliğinde şekerli gıdalardan kaçınarak beslenme düzeni oluşturulması gerektiğini belirtiyor.