ÖZEL HABER – Çiğdem Gülgeç Tütüncü, 1989 Balıkesir doğumlu genç bir sporcu. Tütüncü, spora 6 yaşında Balıkesir’de yüzme ile başladı. 12 yaşında triatlona geçiş yaptı. Kısa sürede milli takıma seçilerek 2012 senesine kadar ülkesini ve şehrini Milli Takım’da temsil etti.
Birçok ulusal ve uluslararası alanda dereceleri olan Tütüncü, 2020 yılında, genellikle tam olarak 3,86 kilometrelik bir koşu etabı, 180,25 kilometrelik bir bisiklet etabı ve son olarak 42,2 kilometrelik bir maraton koşusundan oluşan Ironman branşına yöneldi. İki hafta önce Barcelona’da gerçekleştirilen şampiyonada genel klasmanda 2. yaş grubunda 1. olarak 2024 senesinde Yeni Zelanda’da gerçekleştirilecek Dünya Şampiyonası’na gitmeye hak kazandı.
Tütüncü, Haberci’ye verdiği özel mülakatta, şunları söyledi:
“Beni bu spora yönlendiren ve teşvik eden ilk olarak ailem oldu. Abimin de bu branşa yönelmesiyle beraber beni de desteklediler, özendirdiler. Üzerlerimde emekleri çok büyük. Ailenin desteklemesi çok önemli bir faktör, ‘otur ders çalış’ diyeceğine ‘hadi antrenmana git, daha çok antrenman yap’ diyen bir ailem vardı. Çok ama çok büyük bir şans. Bu branş daha bilinmezken Balıkesir’de duyuran ve ilk antrenörüm olan Yüksel Işık sayesinde alt yapımı oluşturdum. Milli Takım’a girip, uluslararası dereceleri elde etmemde üzerimdeki emeği büyüktür. İlk yarışım 2001 senesinde, daha 12 yaşındayken boyumdan büyük yarış bisikletiyle katıldığım yarışta derece elde edip bisiklet ödülü kazanmamla başladı. Ailem çok heyecanlanmıştı. O gün bugündür kürsüden hiç inmedim.”
Çok küçük yaşta disiplinli bir hayatının olması nedeniyle girdiği üniversiteyi de dereceyle bitiren Tütüncü, “Düzenli hayat, düzenli beslenme, düzenli uyku her zaman önceliğim oldu. Sadece antrenman yapmak işe yaramıyor, bu işin arka planında büyük emek ve özveri olmalı. Tabi ki de bu sosyal hayatıma da yansıyor ve bazen de çoğu şeyden fedakarlık yapmam gerekiyor. Bu bir yaşam tarzı. Önceliğim her zaman belirlediğim hedeflediğim yarışlarda iyi derece elde etmek ve küçük yaştaki sporculara rol model olmak. 34 yaşında hala uluslararası platformlarda derece elde edilebildiğini göstermek ve ulaşabildiğim herkese ulaşmak hedeflerimden biri. İmkansız diye bir şey yoktur. Yaş sadece sayıdan ibaret” dedi.
Tütüncü, konuşmasının sonunda şu önerilerde bulundu: “Spora yöneltilen küçük yaşta çocuklar ilerleyen yaşlarda her alanda başarılı olacaklarına eminim. Sosyal hayatlarında, aile ve arkadaş ilişkilerinde, okul hayatlarında bunun artısını her zaman görecekler. Spor bir zaman kaybı değildir, geleceğe yapılan çok büyük bir yatırımdır. Bunu ailelere göstermek ve çocuklarını spora yönlendirmeleri için elimden geleni yapıyorum ve yapmaya devam edeceğim.” Haberci Gazetesi/CENGİZ GÜNER