BIST 100
11.231,17 -2,99%
DOLAR
49,6277 0,10%
EURO
55,7443 0,03%
GRAM ALTIN
6.470,03 -1,95%
BITCOIN
81.529,00 -3,64%
FAİZ
39,62 0,33%
GÜMÜŞ GRAM
88,23 -4,54%
GBP/TRY
66,5211 0,09%
EUR/USD
1,1206 -0,23%
BRENT PETROL
107,69 1,08%
ÇEYREK ALTIN
10.578,49 -1,95%
Balıkesir Parçalı Az Bulutlu
Balıkesir hava durumu
22 °
  • ANASAYFA
  • YAŞAM
  • Balıkesir’de İnsanlar Neden Birbirine Tahammül Edemiyor?

Balıkesir’de İnsanlar Neden Birbirine Tahammül Edemiyor?

Balıkesir’de İnsanlar Neden Birbirine Tahammül Edemiyor

Balıkesir, yıllardır “sakin şehir”, “yaşaması kolay yer”, “insanı sıcak” diye anlatılır. Ancak son dönemde şehirde yaşayan birçok kişi aynı soruyu yüksek sesle sormaya başladı: Balıkesir’de insanlar neden artık birbirine tahammül edemiyor?

Trafikte en küçük bir hatada yükselen sesler, apartmanlarda bitmeyen tartışmalar, okul önlerinde veliler arasında yaşanan gerilimler, sosyal medyada hızla sertleşen yorumlar… Günlük hayatın her alanında hissedilen bu tahammülsüzlük hali, sadece bireysel bir sorun olmaktan çıkmış durumda. Artık bu, şehir genelinde hissedilen bir ruh haline dönüşmüş görünüyor.

Tahammülsüzlük Nereden Başladı?

Uzmanlara göre bu durumun tek bir nedeni yok. Ekonomik zorluklar, gelecek kaygısı, belirsizlik, artan yaşam maliyetleri ve sürekli bir “yetişememe” hissi, insanları daha gergin hale getiriyor. Balıkesir’de de durum farklı değil.

Birçok kişi günün büyük bölümünü geçim derdiyle, borçlarla, iş stresiyle geçiriyor. Eve gelindiğinde dinlenmek yerine yeni bir kaygı başlıyor. Bu birikmiş gerginlik ise en küçük olayda dışarıya taşabiliyor.

Trafikte Başlayan Öfke, Hayata Yayılıyor

Balıkesir’de son yıllarda en çok şikâyet edilen alanlardan biri trafik. Sadece yoğunluk değil, trafikteki tahammülsüz davranışlar da dikkat çekiyor. Kornaya basma süresi uzamış, sözlü tartışmalar artmış durumda.

Bu tablo, aslında trafikten çok daha fazlasını anlatıyor. Trafik, şehirdeki genel ruh halinin bir yansıması haline gelmiş durumda. İnsanlar birbirini “bir rakip” ya da “engel” olarak görmeye başladıkça, hoşgörü de doğal olarak azalıyor.

Okul Önlerinde Bile Gerginlik Var

Tahammülsüzlüğün hissedildiği bir diğer alan ise okullar. Veliler arasında yaşanan tartışmalar, WhatsApp gruplarında büyüyen gerilimler, küçük meselelerin hızla kişisel çatışmaya dönüşmesi artık sıradan hale geldi.

Eğitim gibi ortak bir amaç etrafında buluşması gereken yetişkinlerin, çocukların önünde dahi sertleşen tavırlar sergilemesi, sorunun ne kadar derinleştiğini gösteriyor. Birçok veli, artık sadece çocuklarını değil, diğer velileri de “idare etmek” zorunda kaldığını söylüyor.

Sosyal Medya Tahammülsüzlüğü Besliyor mu?

Balıkesir’de sosyal medyanın şehir hayatına etkisi de bu süreçte önemli bir rol oynuyor. Gerçek hayatta söylenmeyen sözler, sosyal medya üzerinden çok daha rahat dile getiriliyor. En ufak bir yerel haberin altı bile kısa sürede sert tartışmalarla dolabiliyor.

Bu ortamda insanlar dinlemek yerine cevap vermeye, anlamaya çalışmak yerine savunmaya geçiyor. Ortak akıl yerini haklı çıkma çabasına bırakıyor.

“Biz Eskiden Böyle Değildik” Sözü Ne Kadar Doğru?

Birçok Balıkesirli, geçmişi hatırlatarak “Eskiden böyle değildik” diyor. Gerçekten de komşuluk ilişkilerinin daha güçlü olduğu, insanların birbirine daha kolay selam verdiği dönemler vardı. Ancak değişen yaşam koşulları, hızlanan hayat ve artan bireyselleşme bu yapıyı ciddi şekilde dönüştürdü.

Bugün insanlar aynı apartmanda yıllarca yaşayıp birbirinin adını bile bilmiyor. Bu kopukluk, empatiyi de zayıflatıyor. Tanımadığımız insanlara karşı tahammül göstermek her zaman daha zor oluyor.

Tahammülsüzlük Bir Kader mi?

Uzmanlara göre bu durum bir kader değil. Ancak çözüm, sadece “insanlar daha sakin olsun” demekle de mümkün değil. Şehir yaşamında nefes aldıran alanların artması, sosyal bağların güçlenmesi ve insanların kendini ifade edebileceği sağlıklı ortamların oluşturulması gerekiyor.

En önemlisi de herkesin şunu kendine sorması:
“Ben bu gerginliğin neresindeyim?”

Çünkü tahammülsüzlük çoğu zaman fark edilmeden büyüyor ve bir noktadan sonra herkesin hayatını zorlaştıran ortak bir soruna dönüşüyor.

Balıkesir hâlâ potansiyeli yüksek, birlikte yaşama kültürü güçlü bir şehir. Ancak bu potansiyelin korunması, sadece yöneticilerin değil, şehirde yaşayan herkesin sorumluluğu. Birbirini dinlemeye, anlamaya ve biraz daha sabırlı olmaya ihtiyaç duyulan bir dönemden geçiyoruz.

Peki sizce Balıkesir’de insanlar neden artık birbirine daha az tahammül ediyor? Bu durumun değişmesi mümkün mü?

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için kuralları kabul etmelisiniz.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?