
Balıkesir’de ev temizliğine verdiği özenle bilinen birçok ev hanımı, özellikle yaz aylarında sararan yastık, yorgan ve yatak örtülerini tertemiz yapmanın doğal yolunu birbirine öneriyor. Deneyen herkesin memnun kaldığı bu yöntem sosyal medyada da kısa sürede viral oldu.
Yaz Temizliğinde En Büyük Sorun: Sararan Yorganlar ve Yastıklar
Yaz sıcaklarıyla birlikte evlerde büyük temizlik hareketi başladı. Ancak birçok kişi, özellikle uzun süre yıkanmayan yastık ve yorganlardaki sararma ve kötü koku probleminden şikâyetçi. Balıkesirli kadınlar ise bu sorunu tamamen doğal ve etkili bir yöntemle çözüyor: Arap sabunu + çamaşır sodası karışımı!
Formül Çok Basit: İşte Adım Adım Yıkama Tarifi
Sararan yastıklar, yorganlar, battaniyeler ve yatak koruyucular için bu karışımı deneyin:
Malzemeler:
1 yemek kaşığı Arap sabunu
1 çay bardağı çamaşır sodası
Ilık su
(İsteğe bağlı) birkaç damla lavanta yağı (hoş koku için)
Nasıl Uygulanır?
Büyük bir leğene veya makineye yıkama suyunu hazırlayın.
Arap sabununu ve çamaşır sodasını suda güzelce eritin.
Sararan yastık/yorganı bu suya yatırın veya makinede 60 derece kısa programda yıkayın.
Güneşte kurutun. Kuruduktan sonra farkı göreceksiniz!
İlk Günkü Gibi Bembeyaz
Bu doğal karışım, sararmış kumaşlardaki lekeleri derinlemesine söker. Özellikle ter lekesi, toz, nemden kaynaklanan sararma gibi inatçı lekelerde etkisi gözle görülür. Deneyen Balıkesirliler, “Yastıklarım yeni alınmış gibi oldu” diyerek memnuniyetlerini dile getiriyor.
Balıkesirli Kadınlardan Türkiye’ye Tavsiye
Balıkesir’in Edremit, Bandırma ve Altıeylül ilçelerinde bu yöntemin yaygınlaştığı belirtiliyor. Sosyal medya gruplarında paylaşılan temizlik tüyosu, kısa sürede binlerce kişi tarafından paylaşıldı.
Henüz denemediyseniz mutlaka deneyin. Hem pratik, hem ekonomik, hem de çevre dostu!