Yayınlanma Tarihi :

Balıkçılıkta Yeni Dönem: Yeni Kurallar 1 Eylül’de Yürürlüğe Giriyor

Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği (YAŞAD) Başkanı Hakkı Kurtuluş Demir, balık avı yasağının sona ereceği 1 Eylül’e sayılı günler kala Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni bir tebliğ yayımladığını duyurdu

Balıkçılıkta Yeni Dönem: Yeni Kurallar 1 Eylül’de Yürürlüğe Giriyor

Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği (YAŞAD) Başkanı Hakkı Kurtuluş Demir, balık avı yasağının sona ereceği 1 Eylül’e sayılı günler kala Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yeni bir tebliğ yayımladığını duyurdu. Demir, bu tebliğ ile bazı endemik türlerin avlanmasının yasaklandığını ve belirli balık türlerinin avlanmasına kota getirildiğini belirtti. Düzenlemelerin, kayıt dışı avcılığın önlenmesi ve biyoçeşitliliğin korunmasını hedeflediğini vurguladı.

Avcılığa Yeni Düzenlemeler: Boy Uzunlukları ve Kota Uygulamaları

YAŞAD Başkanı Demir, denizlerde av yasağının sona ereceği tarih yaklaşırken, su ürünleri avcılığına dair sınırlama ve kuralların yeniden düzenlendiğini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, 7 tür için toplam avlanabilir miktarları belirlediğini söyleyen Demir, bazı endemik su ürünlerinin avcılığının tamamen yasaklandığını ifade etti. Ayrıca, bazı balık türlerinin avlanmasında asgari boy uzunluğu kriteri getirilirken, diğer türlerde ise boy uzunlukları yeniden düzenlendi. Bu değişikliklerin, 1 Eylül 2024 – 31 Ağustos 2028 tarihlerini kapsayacak şekilde su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla yapıldığı belirtildi.

Endemik Türler Koruma Altında

Demir, düzenleme kapsamında hamsi, mavi yüzgeçli orkinos, deniz patlıcanı, beyaz kum midyesi, yılan balığı, tıbbi sülük ve inci kefali gibi türler için toplam avlanabilir miktarların belirlendiğini açıkladı. Bazı alanların su ürünleri avcılığına kapatıldığını ifade eden Demir, alamana (voli) ağları ile uzatma ağlarına da derinlik ve göz açıklığı düzenlemelerinin getirildiğini belirtti. Ayrıca, biyoçeşitlilik açısından kritik önem taşıyan leopar sazanı ve Batman bantlı çöpçü balığı gibi endemik türlerin avcılığının tamamen yasaklanarak koruma altına alındığı bildirildi.

Amatör Avcılığa Yeni Kısıtlamalar

Hakkı Kurtuluş Demir, tebliğle birlikte amatör amaçlı su ürünleri avcılığına da yeni uygulamalar getirildiğini belirtti. Ticari avcılıkta koruma altında olan türlerin amatör avcılığının da yasaklandığını vurgulayan Demir, balıkçılık üretiminin yüzde 60’ını oluşturan hamsinin üretim planlamasına dahil edildiğini söyledi. Hamsinin toplam avlanabilir miktarının 400 bin ton olarak belirlendiğini açıklayan Demir, bu miktarın bölgesel farklılıklar, av araçları ve avlanma kapasiteleri göz önünde bulundurularak sektör paydaşlarıyla yönetileceğini ifade etti. Tüm bu düzenlemeler, 1 Eylül’de yürürlüğe girecek.

Kaynak : Basın Bülteni

YORUM YAP