
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Balıkesir Şube Başkanı Kemal Büyükışık, kamuoyu araştırmalarının, yaşanan konut sorununun daha da derinleştiğini ortaya koyduğunu belirtti. Büyükışık, “Konut ve kira sorununun temel ve evrensel insan hakkı olan barınma hakkının ağır şekilde ihlaline yol açmaktadır” dedi.
Geride kalan bir yıllık süre içinde açılan dava sayılarındaki patlamanın, kiracı - kiraya veren arasında yaşanan gelişmelerin endişe verici boyutlara ulaştığına dikkat çeken Büyükışık, “Barınma başlıklı kamuoyu araştırması sonuçlarına göre; ülkemizin yarıdan fazlası kiracı. 10 kişiden 7’sinin kira ve depozito ödemek için yeterli maddi olanakları bulunmuyor. Hane halkı gelirinin yarısı kira ödemek için kullanılıyor. 10 kişiden 7’si, kira miktarı konusunda kiraya veren ile uyuşmazlık yaşamıştır.
Kiraya veren ile uyuşmazlık yaşayan kiracıların tamamına yakını, kira bedelinin yüzde 75-100 artırılması talebiyle karşılaşmıştır. Kiraya veren ile uyuşmazlık yaşayan kiracıların yarısı, kiralayanın yüksek oranlı zam isteklerini kabul etmek zorunda kalmışlardır. 2021 yılının son çeyreğinde başlayan yüksek enflasyonun da tetikleyici etkisi, konut ve kira sorununun temel ve evrensel insan hakkı olan barınma hakkının ağır şekilde ihlaline yol açmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
Kira sorunu için çeşitli öneriler
İktidarın 2022 yılında uygulamaya koyduğu yüzde 25 artış sınırlamasının, sorunu çözmekten öte derinleşmesine ve sonuçta toplumsal barışı tehdit edecek boyuta gelmesine yol açtığını anlatan Büyükışık, “Üçten fazla konut sahibi olan kişilerin ödediği çevre ve temizlik ve benzeri tüm vergilerin artan oranlarda ek vergiye tabi tutulması. Üçten fazla konut sahibi olan kişilerin kira gelirlerinden ödedikleri verginin artan oranlarda ek vergiye tabi tutulması. Üçten fazla konut sahibi olan kişilerin yeni edinecekleri konutlar için tapu işlem ve harçlarının artan oranlarda alınması. Üçten fazla konut sahibi olan kişilerin yeni edinecekleri konutlar için konut kredisi kullanmaları durumunda, faiz ve masrafların daha yüksek alınması. Kira geliri ile geçimini sağlayan kişileri mağdur eden yüzde 25 artış sınırı uygulamasından vazgeçilmesi. Bu önerilerin yaşama geçirilmesi durumunda, giderek büyüyen ve derinleşen barınma sorununa ilişkin kısa vadede olumlu sonuçlar üretilecektir” diye konuştu. Fatma Uysal