Manifaturaya ilgi hala var
1962 yılında İpek Sokak’ta Yeniceliler Manifatura olarak İsmail Poyrazlı tarafından açılan Manifatura dükkanını, bugün oğlu Mehmet Poyrazlı sürdürüyor. Poyrazlı ile Manifatura konusunu görüştük.
Poyrazlı, çeşitli alet ve makinelerin icat edilmesi ile insan eli değerek yapılan pek çok işin yerini makinelere bıraktığını belirterek, Manifatura kelimesinin halk arasında kumaş olarak bilindiğini söyledi.
Manifatura kelimesinin, fabrika işi olan dikilmeye hazır her türlü kumaş ve bez olarak da ifade edildiğini anlatan Poyrazlı, günümüzde kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşların hala Manifaturaya ilgi gösterdiğini söyledi.
ŞİMDİ SİMLİ ŞALVARLAR MODA
Manifatura üzerine türküler yazıldığını anlatan Poyrazlı, buna örnek olarak ‘Zeytinyağlı yiyemem aman, basma da fistan giyemem aman’ türküsünü gösterdi.
Günümüzde köylülerin düğün, dernek, sünnet gibi cemiyetlerde Balıkesir’e gelerek basma, simli şalvar, abiye kıyafetler aldığını anlatan Poyrazlı, “Eskiden manifaturaya köylüler helikopter düşüren, tren durduran, tarla sattıran, elti çatlatan gibi isimler koyarlarmış” dedi. Poyrazlı, şalvarlık kumaşın 70 liradan başlayıp, 250 liraya çıktığını sözlerine ekledi. Cengiz GÜNER