Anadolu’dan esintilerle halkoyunları
Türk Halkoyunlarımız oynanan binlerce oyunları ile dünya genelinde en çeşitli ve en zengin oyun kültürüne sahip ülkelerin başında gelmektedir.
Türk Halkoyunlarımız oynanan binlerce oyunları ile dünya genelinde en çeşitli ve en zengin oyun kültürüne sahip ülkelerin başında gelmektedir. Ülkemizde kültür adına kurulmuş, gerek sanat birlikleri, gerek federasyonlar, ülke içinde ve ülke dışında uluslararası alanlarda, gelenek göreneklerimizin aktarılması ve bu mirasın korunmasına yönelik çalışmalar yapan etkin kuruluşlardır. Bu federasyonlar ve sanat birlikleri kültürümüzün canlı kalması ve her yeni gelen jenerasyonun, kültürümüzün bütün kollarıyla temas içerisinde olması için önemli çalışmalar yapan kuruluşlardır. Anadolu’muzun her ilinde yaygın olduğu kadar Balıkesir ilimizde de kültür adına kurulmuş bir çok kuruluş bulunmaktadır. Özellikle halkoyunları alanında, 22 Ocak 1933 günü, Mustafa Kemal Atatürk ‘ün Balıkesir’i ziyaretinde Pamukçu köyü kendi milli oyunlarını sergilemiştir. Bu önemli etkinlikle beraber Balıkesir adına bu köyün ve bütün ilin oyunlarının kayıt altına alınması ile ilgili çalışmalar başlamıştır.1957 yılında “Pamukçu Halkoyunları Derneği ” kurulmuş olup halkoyunları anlamında Balıkesir adına bir çok olumlu ve etkin çalışmalar yapılmıştır. 1990 yılı ile beraber kültür adına ve halkoyunları adına bir çok dernek ve kulüp kurularak Anadolu’muzun bir çok yörelerinin, yöre oyunları çalışmaları da yapılmaya başlamıştır. Bu kuruluşların başında “Balıkesir Folklor Araştırma Eğitim ve Turizm” (BAFAT) derneği gelmektedir. Bünyesinde aynı anda, halkoyunları, halk müziği, tiyatro ve enstrüman kursları gibi bir çok önemli kültürel faaliyetlerin eğitimini vermeye başlamış olup Balıkesir adına bu kültürel faaliyetlerin eğitimi ile alakalı çalışmaların temellerini atmıştır. Anadolu’dan esintiler adı altında 15 yöreye yakın halkoyunları yöresinin, yöre oyunları çalışmalarını başlatmış ve halkoyunları anlamında bir ilde bir çok yörenin oyunlarının eğitiminin verilip, öğretilebileceğini kanıtlayarak ,halkoyunlarını bir adım daha ileriye taşımıştır. Balıkesir Folklor Araştırma Eğitim ve Turizm (BAFAT) derneğinde bu çok yöreli halkoyunları çalışmalarına, yöre oyunları çalıştırıcısı olarak, benimle beraber katkısı olan bir çok çalıştırıcı hocalarım ve yol arkadaşlarıma, halkoyunlarının önünü açtıkları için ve bir çok halkoyunları gönüllüsü gençleri cesaretlendirdikleri için gönülden teşekkür ediyorum. Bugün Balıkesir halkoyunları, önemli, etkin ve daha teknik daha profesyonel anlamda güzel yerlerdeyse eğer, bunu bu anlamdaki geçmişine borçludur.
Halkoyunları alanında veya diğer kültürel çalışmalarda, etkin çalışmalar yapan bütün yol arkadaşlarıma, tavsiyem şudur. Geçmişe saygısı olmayanın, kendisine ve geleceğe de saygısı olmaz. Geçmişe saygılı olalım ve bu faaliyetleri bu günlere bizlere kadar taşıyıp getiren bu önemli kültür elçisi duayenlerimize sahip çıkalım, çünkü onlar bizim geçmiş ile aramızdaki köprülerimiz ve ilham kaynaklarımızdır. Başta Balıkesir’imizin zengin ve muhteşem oyunları olmak üzere, diğer bütün yörelerin oyun eğitimlerini arttıralım ve Anadolu’muzun bütün renkliliğiyle yöre yöre halkoyunlarını gelecek kuşaklara aktaralım.