KEDİLERDE GÖZ AKINTISI

Kedilerin gözlerinin dış yüzeyinde bulunan nem tabakasının oluşturduğu akıntı sağlıklı bir koruma kalkanı olarak değerlendirilse de normalden fazla sulanan ve akıntılı olan gözler ise farklı bir sağlık sorununun habercisi olabilir.
Bu tabaka aynı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da gözyaşı üretmektedir. Kedilerde bu akıntıyı gözlerindeki çapaklanmayı, nemi ve kiri temizlemek, bakterileri uzaklaştırmak, gözü nemli, daha sağlıklı tutmak için kullanır. Kedilerin gözlerinde biraz nem olması normal kabul edilirken ve kedi göz akıntısında, toz veya polen gibi çevresel tahriş edici maddelere karşı normal bir tepki olabilir. Ancak fazla sıvı, kızarıklık, şişkinlik ve tahriş daha ciddi bir durumun işareti olabilmektedir.
Birçok farklı nedene bağlı olarak meydana gelen anormal akıntının en önemli nedenlerinin başında yabancı cisim batması, alerjik reaksiyonlar, kedi gribi ve göz tansiyonu olarak bilinen glokom gibi travmatik, metabolik ve enfeksiyonel nedenleri rahatlıkla sayabiliriz.
Oldukça meraklı bir yapıya sahip olan kediler de oyun oynarken yada keşif yaptıkları esnada gözlerine yabancı cisim batması oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Bu durumda göz akıntısı oluşması gözün kendini koruma mekanizmasının devreye girdiği anlamına gelir. Gözün steril bir su ile yıkanıp cismin çıkarılması yeterli olurken daha ciddi olgularda mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gerekmektedir.
Bununla beraber kedilerde sıklıkla görülen gözlerinin etrafında bulunan dokuların kırmızı renkli ve iltihaplı bir görünüme sahip olmasıyla karakterize olan konjonktivit veya pembe göz tablosunda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Bu durumda kedinizin gözlerine dikkatlice bakmalı göz akıntısı, sulanma ve gözlerini kısma ile birlikte kırmızı ve iltihaplı görünüyorlarsa, kediniz konjonktivit veya pembe göz hastalığı olabilir. Konjonktivit tedavisi ve teşhisi kolay olabilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta aynı tablonun Feline herpes (fHV) virüsünün de oluşabileceğini ve hastalığın son derece tehlikeli bir hastalık olduğunu unutmamamız gerekmektedir. Bu virüse karşı kediye aşılama yapmak önleyici olur. Yüksek bulaşıcılık oranı sebebiyle pek çok kedinin bu hastalığı geçirmesi beklenir. Konjonktivit kediler her yaşta meydana gelmesi beklenen bir sağlık sorunu olsa da genellikle gençlik döneminde ortaya çıkar. Konjonktivit genellikle tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçer. Ancak akıntı ile birlikte kedinin acı çektiğini gösteren başka işaretler varsa mutlaka bir veteriner hekime danışılması gerekmektedir.
Göz akıntısının yaygın bir nedeni de kedilerde görülen ve kedi gribi olarak da adlandırılan bir üst solunum yolu enfeksiyonu olabilir. Kedi gribi vakalarının %90’ına neden olan kedi herpes virüsü (fHV) ve kedi kalisivirüsü (FCV) gözlerde akıntıya ve konjonktivite yol açabilir. Kedi gribinin göz akıntısı dışındaki belirtileri ise iştahsızlık, ateş, halsizlik, burun akıntısı ve hapşırma olarak ifade edilebilir.
Bununla beraber kediler polen, toz, küf alerjisine sahip olabilirler. Bazı yiyecekler ve içecekler ile kimyasallar da kedilerde alerjik reaksiyon ortaya çıkabilir. Kedilerin alerjisi olduğunu anlamak için göz akıntısının kontrol edilmesi, hapşırma ve kaşıntı gibi semptomların gözlemlenmesi gerekir.
Kedi glokomu, dostunuzda ciddi ağrıya ve göz küresinin şişmesine sebep olabilir. Kedinizin gözü dışarı fırlayabilir ya da gözle görülür şekilde şişmiş, tahriş olmuş görünebilir. Kediniz diğer davranışsal rahatsızlıklarda ve ağrısı olduğu belirtileri gösterebilir. Kedinizin, kedi glokomundan kaynaklı hastalığı olabileceğini düşünüyorsanız, semptomların kötüleşmesini veya hasarın kalıcı hale gelmesini önlemek için onu olabildiğince hızlı bir şekilde veterinere götürmeniz önemlidir.
Kedilerde gözyaşı drenajının tıkanmasına bağlı olarak ortaya çıkan epifora çok fazla gözyaşı üretiminin sonucudur. Burun zarı iltihabı, sinüzit gibi hastalıklar sonucunda burun bölgesinde meydana gelen şişmeye bağlı olarak gözyaşı kanalları tıkanabilir. Tıkanma sonucunda gözyaşları yüzde lekenmelere neden olabilir. İran kedisi, egzotik shorthair gibi brakisefalik (düz yüzlü/basık burunlu) olarak tanımlanan ırklarda epifora yaygın olarak görülmektedir. Ayrıca bu kedilerde göz kapaklarını kapatma yetisi azalmıştır ve gözleri çıkıntılıdır. Bu durum kornea iltihabına da neden olabilmektedir.
Kedinizin gözlerini sağlıklı tutmanın en iyi yollarından biri, onları tahriş olmamaları veya hastalanmamaları için korumaktır. Düzenli olarak veteriner ziyaretleri, güncel aşılar, düzenli olarak gözlerini takip etmek, semptomlara dikkat etmek ve alerjenlerden kaçınmak, kedinizin gözlerini sağlıklı tutmanın başlıca yöntemlerindendir.