Köpekler ve Su Tüketimi
Hava durumundan evcil hayvanınızın egzersizine, diyetine ve tıbbi koşullarına kadar pek çok şey köpeğinizin her gün ne kadar su içtiğini etkileyebilir. Bu durum ayrıca köpeğimizin boyutlarına, yaşına ve bir günde yediği besin miktarına, besinin kuru ya da yaş mama olmasına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bir genele vurmak gerekirse ortalama bir köpeğin günlük olarak tüketmesi gereken su miktarı, günlük besin miktarının 2,5 kadarı kadar olmalıdır.
Tıbbi olarak polidipsi olarak bilinen aşırı susuzluk çoğu zaman fark edilmeyebilir. Bununla birlikte, köpeğinizin normalde ne kadar su içtiğini bilmek önemlidir, böylece rutinlerinde herhangi bir değişiklik olduğunu fark edebilirsiniz. Çok fazla su içmek, bir şeylerin ters gittiğinin bir işareti olabilir ve tıbbi bir durumun erken teşhisi genellikle tedaviyi daha basit ve daha az invaziv hale getirir.
Köpeklerimize vereceğimiz suyun sıcaklığı da oda sıcaklığında olmalıdır. Tüylü dostlarımızın su kaplarının sadece yazın değil, her zaman taze, temiz ve oda sıcaklığında suyla dolu olması gerekmektedir. Köpeklerimize kesinlikle soğuk su içirmemeliyiz. Yazın serinlemeleri gerektiğini düşünüyorsak da soğuk suyu yarı yarıya oda sıcaklığındaki su ile karıştırarak vermeliyiz.
Köpeğinizin normalden fazla su içtiğini düşünüyorsanız bunun farklı nedenleri olabilir. Köpeğinizin aşırı su içmesinde onun fiziksel aktiviteleri ve çevresel faktörler etkili olabileceği gibi son derece ciddi olmak üzere farklı hastalıkların rolü de olabilir. Hiperkalsemi, düşük proteinli diyetler, aşırı tuzlu besinlerin tüketilmesi, diyabet, bazı böbrek hastalıkları, pankreas tümörü, pyometra, böbrek yetmezliği gibi birçok nedenden dolayı da köpeklerimiz aşırı su tüketebilir. Bununla birlikte şu özel durumlarında unutulmaması gerekmektedir. Yavru köpekler, çok aktif köpekler, emziren köpekler ve sıcak iklimlerde yaşayan köpekler genellikle daha fazla su içerler. Köpeğiniz ayrıca su içeren konserve mamalar yerse normalden daha az su içebilir.
Köpeğinizin az yada çok su içmesine neden olabilecek noktalara baktığımızda ;
Konserve Gıda: Konserve mamalar kuru mamalardan daha fazla su içerir, bu nedenle konserve mama yiyen köpekler daha az su içebilir. Bunun nedeni, günlük su alımlarının bir kısmını yiyeceklerinden almalarıdır.
Yaş: Yavru köpekler genellikle daha fazla suya ihtiyaç duyarlar çünkü böbrekleri de idrarı konsantre etmez, bu da idrara çıkmanın artmasına neden olur. Geriatrik köpekler ise bilişsel işlev bozukluğu veya tıbbi sorunlar nedeniyle daha fazla (veya daha az) içebilir.
İlaçlar: Bazı ilaçlar artan susama ve idrara çıkmaya neden olabilir. Bu ilaçlar arasında diüretikler (furosemid veya torsemid gibi), nöbet önleyici ilaçlar (fenobarbital gibi) ve kortikosteroidler (prednizon gibi) bulunur.
Sık Egzersiz veya Artan Aktivite: Sık egzersiz yapan köpekler, kendilerini nemlendirmek için daha fazla suya ihtiyaç duyacaktır. Yavru köpekler ayrıca daha yüksek aktivite seviyeleri nedeniyle yetişkin köpeklerden daha fazla su içebilir.
Sağlık Koşulları: Elektrolit Dengesizlikleri, Dehidrasyon, Kusma veya İshal, Böbrek yetmezliği, Cushing Hastalığı az ya da aşırı su tüketimine neden olmaktadırlar.
Yaşamın kaynağı olan su, aynı zamanda bütün besin bileşenlerinin arasında da en başta gelmektedir. Neden mi? Ortalama ağırlıktaki bir köpeğin vücudundaki yağların tamamını ve proteinlerinin yarısını kullanarak günlerce aç kalabilmesi mümkündür. Fakat vücudundaki suyun onda birini bile kaybettiğinde hastalanma riski çok yüksektir. Yavru köpeklerin vücutlarının %80’ini su oluştururken bu oran yetişkin köpeklerdeyse %60 kadardır.
Yani köpeğimizin mamasından daha çok suyunun yeterli ve temiz olup olmadığına daha fazla dikkat etmeliyiz. Özellikle sıcak yaz günlerinde kaplarındaki suyun buharlaşabileceğini de aklımızın bir kenarında tutarak, su kaplarından taze ve temiz suyu eksik bırakmamalıyız.