
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı nedeniyle Balıkesir Güzel Sanatlar Derneği tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi. Kutlama etkinlikleri kapsamında dün Balıkesir Güzel Sanatlar Galerisi Sergi salonunda klasik müzik dinletisi eşliğinde Resim Sergisi açıldı.
Açılışa Vali Yardımcısı Ömer Faruk Günay, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Demokrat Parti İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, CHP ve DP yöneticileri, demokratik kitle örgütü temsilcileri, sanatseverler ve sanatçıların eş, dost ve akrabalarıyla Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri katıldı. Sergi Balıkesir Folklor Araştırma Eğitim ve Turizm Derneği (BAFAD) Halk oyunları ekibinin gösterisi ile başladı.
“CUMHURİYETİ BÖYLE KUTLAMAK BENİ MUTLU ETTİ”
BAFAD Başkanı Rafet Topalak, katılımcıların yoğun olmasının kendini mutlu ettiğini söyleyerek, katılımcılara teşekkür etti. Balıkesir Güzel Sanatlar Derneği (BGSD) olarak Cumhuriyetin 100. Yılını Balıkesir’e yakışır şekilde kutlayacaklarını belirten Topalak, “Dernek olarak Balıkesir’in, kültür, gelenek, görenek, sanat ve sanatçıya yardım etmek için çalışıyoruz” dedi.
“SANATA SAHİP ÇIKMAK, CUMHURİYETE SAHİP ÇIKMAKTIR”
Balıkesir’de sanatı geliştirmek için çaba gösterdiklerini belirten Topalak, başta Atatürk olmak üzere atalarımızın alın teri ve gözyaşlarıyla Cumhuriyeti kurarak gençlere emanet ettiğini hatırlattı.
Topalak, vatan uğruna şehit olanları şükran ve minnetle aldı. Hangi milletin ilim ve sanata sahip çıkmasının cumhuriyete sahip çıkması anlamına geleceğini ifade ederek, “Cumhuriyet’in 100. Yılı kutlu olsun” diye konuştu.
GENİŞ KATILIMLI SERGİ
Topalak, sergide 100 öğrencinin 100 tablosunun olduğunu belirterek, eser veren öğrencilere teşekkür etti. Sergide geleneksel sanatlar olarak Ebru Sanatçısı Neliman Özkarasu ve öğrencilerinin vitray, çini işletmeciliği, Çarpana, Dokuma, Keçe işleme eserleri yer aldı. Ayrıca Fotoğraf Sanatçısı Ahmet Esmer’in karikatür sanatından örnekler beğeniye sunuldu. T.C. Ziraat Bankası Güzel Sanatlar Lisesi, 15 Temmuz Şehitler Lisesi ve Adnan Menderes Anadolu Lisesinde öğrenim gören 100 öğrencinin 100 resmi yer aldı.
ARSLANBAŞ’TAN ZİHİN, ZAMAN, ZEMİN VURGUSU
Sergi açılışında konuşan Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, sergide yer alan eserlerde Cumhuriyet değerlerinin yer almasından mutluluk duyduğunu dile getirdi. Konuşmasında, zihin, zemin ve zaman vurgusu yapan Arslanbaş, Cumhuriyet’in 100. Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında 100’lerde proğramın gerçekleştirileceğini belirtti. Arslanbaş, katılımcılardan diğer etkinliklere de katılmalarını istedi. Arslanbaş, Atatürk’ü ve Cumhuriyeti kuranları andı.
“BALIKESİR KUVVA-I MİLLİYE’NİN BAŞLADIĞI YER”
Balıkesir’in Kuvva-ı Milliyenin başladığı yer olduğunu, ilk ateşin Okuma Yurdunda toplanılarak yakıldığını anlatan Arslanbaş, “Sanatseverlere değer verilmezse bunlar gelişemez” diye konuştu. İlim ve sanatın takdir edilmediği yerden göçtüğünü ifade eden Arslanbaş, “Balıkesir’de sanata ve sanatçıya değer veren kurumlar ve sanatçılar artarak devam edecek” dedi.
“NİCE 100 YILLARA”
Demokrat Parti İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş da; 6 gün sonra Cumhuriyetin 100. Yılının kutlanacağını anımsattı. “Ay yıldızlı bayrak altında nice 100. Yıllar” temennisinde bulunan Altıntaş, Cumhuriyeti armağan edenlere sevgi ve saygılarını sundu. Altıntaş, konuşmasını Atatürk’ün ‘Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkar olamazsınız’ sözlerini hatırlatarak, “Atatürk’ün gösterdiği çağdaş medeniyete hep beraber yürüyeceğiz” dedi. Konuşmaların ardından sergi gezildi. Sergide eserleri bulunan sanatçılar sanatseverlere eserleri hakkında bilgi verdi. Erim Er