Diş Hekimliği Günü’nde Önemli Mesajlar
Balıkesir İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Serkan Kadir Keskin, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığı hastalıklarının tedavi süreçlerinin zorluğu ve genel sağlığa olan etkileri nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı. Keskin, bu hastalıkların toplumda yaygın görüldüğünü ve önleyici sağlık hizmetlerinin gerekliliğinin tüm dünyada kabul gördüğünü ifade etti.
“79 Bin Öğrenciye Eğitim Verildi”
Keskin, ağız ve diş sağlığını korumak için erken yaşta alışkanlık kazandırmanın önemine dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:
“2023-2024 eğitim-öğretim yılında Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Çalışmaları kapsamında 79 bin 556 ilkokul öğrencisine ulaştık. Bu kapsamda ağız ve diş sağlığı farkındalık çalışmaları ve diş fırçalama eğitimleri verdik. Sağlıklı dişlerin, sağlıklı nesillerin temel taşı olduğuna inanıyoruz.”
Diş Sağlığı İlk Sırada
Diş ve dişeti hastalıklarının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sık görülen sağlık sorunları arasında yer aldığını belirten Keskin, şu verileri paylaştı:
“Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ağız ve diş sağlığı sorunları, son altı ay içerisinde 0-6 yaş grubunda en sık görülen ilk beş hastalık arasında yer alırken, 7-14 yaş grubunda ise ilk sırada yer alıyor. Hayatı tehdit etmediği düşünüldüğü için yeterince önemsenmeyen bu hastalıklar, hem genel sağlığı etkiliyor hem de ciddi zaman ve uzmanlık gerektiren tedavi süreçlerine yol açıyor.”
Gelecek Hedef: Daha Fazla Eğitim
Uzman Doktor Keskin, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında 61 eğitici personelden oluşan 25 ekip ile tüm Balıkesir genelinde anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine ulaşmayı hedeflediklerini açıkladı. “Sağlıklı Nesiller için Sağlıklı Dişler” düşüncesiyle farkındalık çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.
Keskin’in açıklamaları, ağız ve diş sağlığının sadece bireysel değil, toplumsal sağlık için de ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.