Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, ekonomideki sıkı para politikası ve faiz oranlarına dair açıklamalarda bulunarak, iş dünyasına yeni borçlanmalar konusunda uyarılarda bulundu. Kula, “En büyük beklentimiz enflasyon ve faizlerin düşmesi. Üyelerimize bahar aylarına kadar temkinli olarak borçlanmamalarını öneriyorum” dedi.
Balıkesir Ticaret Odası (BTO) Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Kula, ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Sıkı para politikasının imalat sanayine etkilerini ele alan Kula, “Sıkı para politikasının sonucu olarak sanayide daralma yaşanıyor” ifadelerini kullandı. Balıkesir’in tarım, gıda, sanayi ve turizm gibi farklı sektörlere yayılmış bir iş yapısı olması nedeniyle sanayideki daralmadan diğer illere kıyasla daha az etkilendiğini belirten Kula, “Ancak bu daralma, diğer illerde işsizliği artırıyor” dedi.
Kula, dolar kurunun düşük seyretmesi nedeniyle ihracatçıların zorlandığını ve yüksek faiz oranlarının iç piyasayı olumsuz etkilediğini söyledi. “Aralık sonu itibariyle enflasyon ve faizlerde düşüş beklentisi var. Bu gerçekleşirse piyasada rahatlama olacaktır” diyen Kula, iş dünyasının da benzer bir beklenti içinde olduğunu vurguladı.
BTO Başkanı Rahmi Kula, üyelerine ve iş dünyasına yönelik olarak borçlanma konusunda temkinli olmaları gerektiğini belirtti. “Nisan ayına kadar dikkatli olmalıyız ve yeni borçlanmalardan kaçınmalıyız. Bahar aylarından sonra piyasalarda yukarı yönlü bir iyileşme bekliyorum” şeklinde konuştu.
Balıkesir’in ihracat rakamlarında başarılı bir performans sergilediğini ifade eden Kula, “2023-2024 yılları arasında ihracatımız, geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 20 arttı. Bu yılın sonunda ihracat hedefimiz 1 milyar 150 milyon dolar. Balıkesir olarak ihracatımız ithalatımızdan fazla. Geçen yıl 375 milyon dolar dış ticaret fazlası verdik ve bu yıl da benzer rakamlar bekliyoruz” dedi.