
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Ayhan Kayabey, genel sağlık sigortası prim borçlarına, borç yapılandırması kapsamında af geldiğini söyledi. Aralık 2022 öncesine ait GSS prim borcu olanların, 31 Ağustos tarihine kadar prim borçlarının asıllarını ödemeleri halinde gecikme cezası ve gecikme zammı ödemeyeceklerini belirten Kayabey, “Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu alımlardan vazgeçecek” dedi.
“SON TARİH 31 AĞUSTOS”
Aralık 2022 öncesine ait GSS prim borcu olanların, 31 Ağustos tarihine kadar prim borçlarının asıllarını ödemeleri halinde gecikme cezası ve gecikme zammı ödemeyeceklerini, SGK’nın, bu alımlardan vazgeçeceğini anlatan Kayabey, “Sağlık prim borcu olanların ana borçlarını ödemeleri yeterli olacak. Bir anlamda sağlık prim borçlarına af getirilmiş oluyor. GSS primini, yıllık 3 bin 600 lirayı ödeyemeyecek durumda olanların ise primlerini devlet karşılıyor. Bunun için gelir testine girilmesi gerekiyor. Geçmişte gelir testine girmemiş olanlar, 31 Temmuz tarihine kadar gelir testine başvurabilecek. Gelir testi sonucunda geliri asgari ücretin üçte birinden (3.336 lira) az ise; gelir testi sonucu, ilk GSS tescil tarihinden itibaren uygulanacak ve bu kişilerin sağlık primini devlet karşılayacak. Gelir testine başvurmamış olan kişiler, yapılandırma kapsamında gelir testi için oturdukları yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na müracaat edecek” diye konuştu.
“BAŞVURUYA GEREK YOK”
GSS primini kendisi ödeyecek sigortalılardan borcu olanların, yapılandırmanın ilk taksitini ödedikten sonra yapılandırılan borç haricinde 60 günden fazla prim borçlarının olmaması halinde hem kendileri hem de bakmakla yükümlü oldukları kişiler devletin sunduğu sağlık hizmetinden yararlanabileceklerini anlatan Ayhan Kayabey, “GSS prim borcu olanlar yapılandırılan borçlarının takibini e-Devlet üzerinden yapabilecekler. GSS prim borçlarını yapılandırma için başvurmaya gerek yok; SGK, sağlık prim borcu olanların bu borçlarını otomatik yapılandırdı. Yani, sağlık borçlarının yapılandırması için başvuru şartı aranmıyor. Sadece 31 Ağustos tarihine kadar prim borcunun aslının ödenmesi halinde borca, ceza ve zam uygulanmayacak” dedi.
“ÖZEL HASTANEYE GİDİLEMEYECEK”
Prim borcu olanların 31 Aralık 2023 tarihine kadar şehir, devlet ve üniversite hastanelerinden sağlık hizmeti alabileceğini belirten Kayabey, “SGK’nın anlaşmalı olduğu özel hastanelerden sağlık hizmeti alamayacaklar. GSS prim borcunu peşin ödeyemeyenler isterlerse borç yapılandırma düzenlemesi kapsamında taksit imkanından yararlanabilecekler. Borcunu taksitle ödemek isteyenler; 12, 18, 24, 26 ve 48 taksit seçeneğini seçebiliyor. Yapılandırma kapsamındaki alacaklara, gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), tercih edilen taksit sayısına göre de belirli katsayı uygulanacak” bilgisini verdi. Bilge Yurdusev