
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Başdanışmanı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Anayasa Mahkemesi’nin elektrikte kayıp kaçak bedellerinin yasallaştırılmasına karşı Cumhuriyet Halk Partisi’nin ve 26 ayrı mahkemenin yaptığı başvuruyu reddetmesiyle ilgili TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
Akın, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararının siyasi olduğunu, hükümetin ve dağıtım şirketlerinin koruyuculuğunu yaptığını söyledi. Akın, Anayasa Mahkemesi’nin kayıp elektrik kararının halka yapılan büyük bir hukuksuzluk olduğunu öne sürerek, “Devletin görevi, kayıp kaçağı önlemektir asla ve asla hırsızlığı aklamak değildir” dedi.
Milletvekili Ahmet Akın, “Bilindiği gibi halkımız tükettiği elektrikle hiç ilgisi olmayan kalemler üzerinden kabarık faturalar ödüyor. 100 liralık elektrik faturasının 51 lirası enerji bedeli, 26.8 lirası dağıtım-iletim kayıp kaçak bedeli, 22.2 lirası da vergilerden oluşuyor. Yani vatandaşlarımız ödediği faturanın neredeyse yarısı kadar elektrik tüketmiş oluyor. Zamanında bu durumu elektrik şirketleriyle birlikte vatandaşlarının arkasından kuyu kazarak gizlemeye çalışmışlardı. Durumu fark ederek, hakkını arayan vatandaşlarımız mahkemelere çok sayıda dava açmış ve kendilerinden haksız yere tahsil edildiğini düşündükleri kayıp kaçak bedellerinin iade edilmesini talep etmişlerdi. Nitekim Yargıtay Hukuk Genel Kurulu açılan davalar nedeniyle vermiş olduğu kararlarda bu uygulamanın hukuk devleti ve adalet düşüncesi ile bağdaşmadığına vurgu yaparak, vatandaşlardan tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin iadesi yönünde kararlar vermişti.
Yargı kararlarına karşı hükümet, çıkardığı kanunlarla hukukun önüne geçmek adına kayıp kaçak bedelini yasal hale getiren düzenleme yapmıştı. Biz de Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesine gittik. Sadece biz değil, bizimle birlikte bu karar hukuka aykırıdır diyen 26 ayrı mahkeme de başvuru yaptı. Maalesef Anayasa Mahkemesi vicdanlara sığmayacak bir karar ile başvuruları reddetti. Görevi kişi ve hak hürriyetlerini korumak olan Anayasa Mahkemesi demokratik hukuk devletiyle bağdaşmayan bir karara imza attı. Tüketicinin kullanmadığı ve almadığı hizmetten kayıp kaçak bedeli alınmasında bir sakınca görmedi. Kaçak elektriğin bedeli hırsızlık yapılarak çalınan elektriğin bedelidir. Çalınan elektriğin bedeli, elektriğini düzgün kullanan, halkımızdan alınamaz. Bir hukuk devletinde, sorumluluğun şahsiliği gereği vatandaşlarımız başkalarının külfetlerini yüklenemez, tüketici yalnızca aldığı hizmetin bedelini öder.
Bir hukuk devletinin bağlı olduğu hukukun evrensel ilke ve esasları ışığında hiç kimsenin, almadığı hizmetten sorumlu tutulması kabul edilemez. Bu karar kamu hukukuna da özel hukuk kurallarına da aykırıdır. Anayasa Mahkemesi bu adaletsiz kararıyla vatandaşlara yüklenen yükümlülüklerin adaletsiz bir hâl almasını tescil etmiştir. Anayasa Mahkemesi’nin bu adaletsiz kararı, halkımıza yapılmış büyük bir hukuksuzluktur ”diye konuştu. (Haber Merkezi)