Yayınlanma Tarihi :

“Mimar Sinan’ı ölümünün 436’ncı yılında saygı ile anıyoruz”

Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici, büyük usta Mimar Sinan’ı ‘9 Nisan Mimar Sinan’ı Anma ve Mimarlar Günü’nde saygıyla andıklarını söyledi.

Mimar Sinan’ın Osmanlı İmparatorluğunun  coğrafyasındaki  camileri, medreseleri, hamamları, hanları ile  kent kültürünü yücelttiğini ifade eden Mimarlar Odası Balıkesir Şube Başkanı Betül Dikici, Mimar Sinan’ın bir kentte seçtiği yer ve tasarımıyla o yerle bütünleşen mimarlık yapıtının  oluşturduğu kültürel peyzaj değerinin günümüzde insanın doğa ile iletişiminin göstergesi olarak çok önemsenen yaklaşım olduğunu kaydetti.

Dikici, “Koca Sinan’ın iki görkemli yapıtı Süleymaniye ve Selimiye Külliyeleri UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınmış ve üstün evrensel değer taşıdığı için tüm dünya tarafından kabul görmüştür. Sinan’ın mimarlığı bilim insanları tarafından ayrıntılı olarak araştırılmakta ve tasarımından yapım sistemine, topoğrafyaya oturma biçiminden kentle kurulan ilişkiye, malzeme seçiminden işlevsel kurguya pek çok farklı boyutta çalışmalar ortaya konmaktadır. Sinan’ın mimarlığını anlamlandıran yayınları okumak, eserlerini gezerek yaşayarak içselleştirmek her mimar için eşsiz bir deneyimdir. Koca Sinan’ın  yaratmış olduğu  mimarlık biz mimarlara ışık tutmaktadır. Bu mimarlık  görkem ve yücelik duyguları oluştururken bir yandan da odağına insanı alan hümanist mekan kurgularıyla estetiğin insana uzattığı eli simgelemektedir.

Belki de en önemli özelliği her bir yapısının o yere özgü tasarlanmış olması ve biriciklik değeri taşımasıdır. Hiçbir yapıtı bir diğerinin kopyası değildir ve bulunduğu mahalleye de kente de bir imge değeri oluşturur. Mimar Sinan’ın mimarlığı aynı zamanda döneminde yaşanabilir kimlikli ve nitelikli mekanları tanımlamıştır ki; bugün halen bu yapılarda bu mekan deneyimini yaşayabiliriz. Mimarlığın yaratıcı süreç ve uygulaması sırasında tüm zorlu koşullara karşın Mimar Sinan’ın mimarlığının öncüllerinden ardıllarına her bir kültür varlığımızın değerinin bilincinde olarak, tarihi yerleşimlerimizden çağdaş yaşam alanlarımıza tüm kentlerimizin özgün kimliğini sürdüren sağlıklı güvenli yapılı  çevrelere dönüşmesi ve insan onuruna yaraşır yaşanabilir yerleşimler olabilmesi için mimarlık mesleğimizi icra etmenin bilincindeyiz. Koca Sinan’ın yaşamı, doğayı, çevreyi ve dolayısı ile insanı önceleyen mimarlığının izinde Mimarlar Odası kuruluşunun 70. yılını kutlarken;   bilimi önceleyen, kamu yararını gözeten insan odaklı tutumunu kararlılıkla sürdürerek, Mimar Sinan’ı ölümünün 436’ncı yılında saygı ile anıyoruz” dedi.

Kaynak : Basın Bülteni

YORUM YAP