Yayınlanma Tarihi :

Yedi Bölge Halkoyunları

Ülkemiz, halkoyunları kültürü bakımından, o kadar geniş bir coğrafyadır ki, hangi bölgeye giderseniz gidin, eşsiz bir zenginlikle karşılaşır ve büyülenirsiniz.

Yedi Bölge Halkoyunları

Ülkemiz, halkoyunları kültürü bakımından, o kadar geniş bir coğrafyadır ki, hangi bölgeye giderseniz gidin, eşsiz bir zenginlikle karşılaşır ve büyülenirsiniz. Halkoyunları, ana türler olarak Barlar, Halaylar, Horonlar, Karşılamalar, Kaşık oyunları, ara türler olarak, Bengiler, Güvendeler, Mengiler, Teke oyunları, Yallılar, Horalar, Seymen oyunları olarak ülkemizde geniş bir yelpazeye sahip bir kültür kolumuzdur.

Her tür, kendi bulunduğu coğrafya üzerinde yaşayan toplulukların, bütün coğrafi özelliklerini taşıma yetisine sahiptir. Günümüzde halkoyunları kültürünü yaygınlaştırmak ve yaşatmak adına yapılan eğitim çalışmaları, haklı olarak genelde eğitimin yapıldığı coğrafyanın bu kültürünü koruyup, geliştirip ve kendi yöre toplumunun her yeni gelen jenerasyonuna doğru aktarılmak adına yapılan eğitim çalışmaları üzerine kurulmuştur, böylede olmalıdır bence.

Ülkemizin bütün bölgelerinde yaşayan ve halkoyunları eğitimi yapan hemen hemen bütün antrenörlerimiz, artık bulundukları yörenin oyunları dışında bir çok yörenin oyun Kültürünü de öğretmektedirler. Örneğin, bir zeybek yöresinde aynı anda, halaylar, horonlar, kafkas, karşılama oyunları vs. gibi her türün oyunları da öğretilmektedir, buda kültürümüzü her yöremizde daha da zenginleştirdiği gibi bütün yöre oyun türlerimizin her ilimizde tanınması, geliştirilmesi ve aktarılmasına olanak sağlamaktadır. Kuva-yi Milliye şehrimiz olan Balıkesir’imizde yaşayan ve bu kültüre sahip çıkarak geniş kitlelere bu eşsiz halkoyunları kültürünü aktarmaya çalışan bir eğitimci olarak ben,  bütün antrenör yol arkadaşlarımdan, ilimizin milli oyunlarına sahip çıkmalarını, eğitim önceliğinin kendi yöremiz olan Balıkesir oyunlarına verip geliştirmelerini ve aktarmalarını rica ediyorum. Yöremizde tabiki her yörenin oyunlarını öğretip gelişmelerine, yaygınlaşmalarına olanak sağlıyoruz ama kendi ilimizin milli oyunlarını her temsilde, her vitrinde, her platformda önceliğe taşımalıyız diye düşünüyorum Yöremizin en önemli milli oyunlarından biri olan Bengi oyununu artık temsil gösterilerinde fazla görememeye başladık. Son yıllarda milli oyunlarımızın kaynak merkezi ve ilham kaynağımız olan Pamukçu kasabamızı, etkinlikleri ve geleneksel otantik milli oyunlarını, o muazzam ruhlarıyla, alanlarda görememeye başladık. Temennim ve çağrım, bir an önce o muhteşem milli oyunlarını kendi ayak sesleriyle kendi naralarıyla bir an evvel sahaya taşımaları. Son yıllarda yapılan temsil gösterilerinde Balıkesirimiz adına tabiki halkoyunlarımız sergilenmektedir, fakat izlerken ruhum oyunlara doyuyor mu? asla doymuyor, çünkü milli oyunlarımızı göremiyorum.
Kuva-yi Milliye şehrimiz Balıkesir’imizin yetkin bütün halkoyunları antrenör camiasına, halkoyunları il temsilciliğine ve Pamukçu’nun halkoyunları adına yöre insanlarına sesleniyor ve önemli bir çağrıda bulunmak istiyorum. Önümüzde bayramların en büyüğü, en güzeli, en önemlisi ve en anlamlısı olan 29 Ekim Cumhuriyet bayramımız var. Bütün okullarda, bütün alanlarda, bütün gösteri vitrinlerinde, platformlarında lütfen Bengi oynansın artık. Cumhuriyet bayramımız her yerde Bengi oyunu ile taçlandırılsın.
Kaynak : Kazım Toprak

YORUM YAP