
Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, ‘Ahilik Paneli’nde üniversite öğrencileriyle söyleşide konuştu. Yırcalı, “Genç arkadaşlar, ekonomik hadiselerin dışında, kendi yaptığın iş dışında o şehrin o ülkenin sosyal kuruluşlarında vazife almanız büyük fayda olacaktır. Bu fotoğrafçılık kursuna katılmak, odalarda görev almak, Kızılay’ın yaptığı işlere katkıda bulunmaktan tutunda her türlü hizmet etmekte fayda var” dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü’nün düzenlediği ‘Ahilik Paneli’ Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Duymaz yaptı. Panelistler Doç. Dr. Ahmet Köç ve Dr. Öğretim Üyesi Satı Kumartaşlıoğlu ‘Osmanlı dini ve ahlaki hayatında ahilik’ ile ‘Ahilik ve kültürümüzdeki yeri’ konularında katılımcılara bilgi verdi.
Panelin söyleşi bölümünde ise; Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, ticari hayata ilişkin tecrübelerini üniversite öğrencileri ile paylaştı.
Yırcalı, “Biz Balıkesir olarak ta ülke olarak ta yaptıklarımızı ilerlememizi değerlendirmeyi, kıymetini bilmeyi sevmediğimiz kanaatindeyim. Biz kendimizi dövmeyi severiz biraz. Başkalarının bizi dövmesine pek fazla fırsat vermeden bir yere kadar birbirimizi ama geçmişimizle olan gelişmeleri görmekte biraz acemiyizdir. Biraz önce hocalarımız Ahiliğin önemli temel taşlarını anlattılar. Bugün toplumuz için o ihtiyaçları gidermekte olan bakanlıklarımız var, Gümrük Bakanlığımız, Sağlık Bakanlığımız, odalar birliğimiz, esnaf birliklerimiz gibi kuruluşların hepsi ülkemizin ekonomik olmak üzere bugünkü deyim ile üretici ile tüketici arasındaki ilişkinin dürüst sağlık, güvenilir iki tarafında kazandırıcı kuruluşlar vardır. Dolayısıyla o gün ki ihtiyaç ile bugün ki ihtiyaç çok değişmiş değil” dedi.
“TİCARİ YAPI YANINDA SOSYAL YAPININ İÇİNDE OLUN”
Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, gençlerin ticari ve sosyal hayatta görev almalarını istediği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bize düşen vazife ben kendi hayatımda bunu bir yere kadar yapmış durumdayım. Ekonomik hadiselerin dışında tabi herkesin işi olacak tamam ama asıl kendi yaptığını iş dışında o şehrin o ülkenin sosyal bakımdan hareketler yapmanızı kuruluşlarda vazife almanız büyük fayda olacaktır. Bu fotoğrafçılık kursuna katılmak gibi, odalarda görev almak, Kızılay’ın yaptığı işlere katkıda bulunmaktan tutunda her türlü hizmet etmekte fayda var.
Bugün ben hayatımın yüzde 70’ni vakıflara, kamuya dönük vazifelerle dolduruyorum. Bu bugün yaşımdan dolayı değil. Aşağı yukarı 1980 yılından buyana Balıkesir Sanayi Odasını kurduğumuzdan buyana böyle olmuştur. Bunun son derece önemli olduğunu günün sonunda kalıcı olanında bu olduğunu ifade etmek istiyorum. Tabiatıyla bir iş, tabiatıyla aile sahibi olmak hepimizin yapmak istediği ve yapmaya mecbur olduğu şey. Ama ben onun paralelinde yapılmasında fayda gördüğüm bu konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. İçinde bulunduğumuz toplumun iyi taraflarını görmeye çalışın. Tenkit etmek kolay. Ama bunun bir yerinden tutmak ufakta olsa katkıda bulunmanın maddi durumlardan zor olabilir ama yapılmasının faydalı olduğunu düşünüyorum.
“BALIKESİR BÜYÜK BİR KÖY DEĞİL”
Mesela Balıkesirli arkadaşlarımız bilirler her toplantıda buna cevap veriyorum. Balıkesir büyük bir köy diye falan eskiden kalmış bir tabir vardır, hiç öyle bir şey olduğunu düşünmüyorum. Tabi nereyle mukayese ettiğinize bağlı. Balıkesir’i büyük bir interlant haline gelmiş, İstanbul, Yalova, Bursa Güneyde İzmir, Manisa ile mukayese ederseniz onlara göre böyle. Ama bir çeşitli sebeplerle parlamış Gaziantep, tek sektörle parlamış Denizli ile mukayese ederseniz belki bir yerde doğru. Ama bize daha yakın yerlerle mukayese ederseniz Kuzeyde Edirne, batıda Çanakkale, Güneyde Uşak’la mukayese, Isparta, Kütahya ile mukayese edin.
Bunların hiç birinde Balıkesir’in geri kaldığı kanaatinde değilim. Bilhassa son zamanlarda yapılan atılımlarla çok önemli yatırımlar yapmış, yapmaya kabiliyeti olduğu ve önünün açık olduğu bir il Balıkesir. Biz OSB’yi kurduğumuzda burası nasıl dolar dediğimizde bugün burada var, Bandırma’da var. Burası doldu, Bandırma doldu Körfezdeki zeytin bölgesi doldu. Bunu görmemiz bundan haz çıkarmamız lazım geldiğini ifade etmek istiyorum.
Bir de Balıkesir için bir tartışma daha var. Burası bir sanayi şehri mi olmalı, kültür şehrimi olmalı, turizm şehrimi olmalı, bir üniversite şehrimi olmalı. Bunların hepsi olmalı. Hepsi aynı oranda büyümeli.”
Söyleşinin ardından Vali Yardımcısı Bayramali Köse, Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Nuray Paköz, Yırcalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerim Özdemir ile panelistlere hediye takdim etti. Mahmut ACARÖZ