Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ NEDİR?

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ NEDİR?

İşyerinde işin yürütülmesi sırasında çeşitli nedenlerden kaynaklanan sağlığa zarar verebilecek koşullardan korunmak amacıyla yapılan sistemli ve bilimsel çalışmalara, iş sağlığı ve güvenliği adı verilir. İSG olarak kısaltılır. Avrupa Birliği çerçevesinde 1980’li yıllardan itibaren ağırlıkla ele alınmaya başlanmıştır.1989 yılında çıkarılan 89/391/EEC sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Direktifi, iş sağlığı ve güvenliği alanında çerçeve direktif olarak kabul edilmiş ve daha sonra bu çerçeve direktife dayanarak çok sayıda bireysel direktif çıkarılmıştır. 2012 yılında ülkemizde yürürlüge giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu da Avrupa Birliği uyum süresince hayatımıza girmiştir.

Çalışanlara sağlıklı çalışma ortam sunmak, çalışanları çalışma ortamındaki olumsuz etkilerinden korumak, iş ile çalışan arasındaki en iyi uyumu sağlamak, oluşabilecek riskler ile maddi ve manevi zararları tamamen engellemek veya en aza indirgemek, çalışma ve üretim verimini en üst seviyeye çıkarmak amaçlanmaktadır. Çalışanları iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı koruyarak ruh ve beden bütünlüklerinin sağlanması hedeflenmektedir. İşyerinde üretim güvenliğinin sağlanması, beraberinde verimin artması sonucunu ekonomik açıdan önemli gelişme kaydedilecektir. Makine arızaları ve devre dışı kalmaları, patlama olayları, yangın gibi işletmeyi tehlikeye düşürebilecek durumlar ortadan kaldırılacağından işletme güvenliği sağlanmış olacaktır. Bu güvenli ortamın temininde bir ekip çalışması yer alır.Çalışmalar sırasında tıp, fizik, kimya, matematik, istatistik, iktisat, sosyoloji, psikoloji ve ergonomi gibi bilimlerden yararlanılır. Çalışma alanı tüm iş kollarını kapsar.

Meydana gelen iş kazaları; kesikler, yaralanmalar, elektrik çarpması, zehirlenmeler, cilt hastalıkları, kırıklar, organ kayıpları, ölümler ve toplu ölümler şeklinde karşımıza çıkmaktadır. İnsan merkezli bu yaklaşımda, belli bir çalışan sayısının üzerinde olan işyerlerinde isg kurulu kurma ve tehlike sınıfına göre değişen aralıklarla (az tehlikeli: 3 ayda 1, tehlikeli 2 ayda 1, çok tehlikeli ayda 1) toplanma ve işletmenin isg ihtiyaçlarını ve uygunsuzluklarını tartışma ve karara bağlama yükümlülüğü vardır. Genel olarak iş sağlığıyla ilgili uygunsuzlukları işyeri hekimi, iş güvenliğiyle ilgili olanları ise iş güvenliği uzmanı belirler ve isg kuruluna sunar. Kurulda ayrıca işveren vekili ve çalışan sayısına göre değişen sayıda çalışan temsilcisi bulunur.

Böyle büyük ve özverili ekibin düzenli çalışması, eksiklikleri gidermesi; çalışan sağlığı, işletme güveni ve ülke ekonomisi için son derece önemlidir.

Kaynak : Haberci Gazetesi

YORUM YAP