Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :

KÖPEKLERDE YALANCI GEBELİK

KÖPEKLERDE YALANCI GEBELİK

Köpekler de sıklıkla görülen yalancı gebelik olgusu hem köpekte hem de sahibinde ciddi psikolojik ve ruhsal sorunlarla beraber büyük bir hayal kırıklığına neden olabilmektedir. Köpeklerde 6 ay 1 kere olmak üzere 10 gün süren kızgınlık periyodu sonrasında çiftleşme olsun ya da olmasın salgılan hormonlar nedeniyle hayvanın kendisini gebe olarak kabul etmesiyle şekillenen bir sendrom olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hayvanın kızgınlık dönemine girmesiyle vücutta prolaktin hormonu hızlı ve bol miktarda salgılanmaya başlamaktadır. Bu hormon hayvan gebe olsun yada olmasın hayvanların tüm kızgınlık dönemlerinde salgılanan hayvanın meme bezlerini ve endometriyumu gebeliğe hazırlayacak bir hormon olarak vücutta görev almaktadır. Normal gebelik fizyolojisinde prolaktin ile beraber bu dönemde progesteronda salgılanmaya başlanmaktadır. Kızgınlık döneminde hayvan da çiftleşme olsa da olmasa da hayvanın yumurtalıklarında mutlaka gebeliğin oluşmasında gerekli olan foliküller bulunmaktadır. Çiftleşme gerçekleştiğinde folikül sayesinde gebelik başlamakta, çiftleşme gerçekleşmediği takdirde folikül yaklaşık 10 günden uzun bir süre yumurtalıklar da durmaktadır. İşte bu dönemde çiftleşme olmadığı halde hayvanın vücudunda ki hormonların aşırı salgılanması sonucu uterusta embriyo olmadığı halde hayvanın kendini gebe olarak hissedip yavaş yavaş karnının şişmesine ve meme bezlerinin oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Bu belirtiler öncesinde köpeklerde genellikle huzursuzluk, aktivitede azalma, yuva yapma, hırçın davranışlar, karın bölgesinin yalanması, doğum hazırlığı yapacak şekilde yerleri kazma ve pozisyon almaya çalışma, objelere karşı annelik davranışları ve başka yavruları sahiplenme gibi belirtilerle karşılaşılmaktadır. Bu davranışları köpeğin kilo alması, meme bezlerinin büyümesi hatta memelerinden zamanla sütün gelmesi ve abdominal doğum kasılmalarının gözlemlenmesi gibi belirtiler izlemektedir.

Tüm bu belirtiler köpeklerde gebeliği 58-68 gün gibi geniş bir aralıkta kabul edersek 68. gün sonunda yavaş yavaş yok olmaya başlamaktadır. Bu süre sonunda doğum gerçekleşmediği için meme bezleri yavaş yavaş atrofiye olmakta , hayvanın karnı yavaş yavaş inmekte , gebeliği boyunca zayıflayan sosyal davranışları yeniden şekillenmekte ve huzursuzluğu son bulmaktadır.

Köpeklerde yalancı gebelik noktasında tarafımıza  en fazla  bu dönemin köpeğime ne gibi bir zararı olur? sorusu gelmektedir.

Aslında genel anlamda baktığımızda bu tarz yalancı gebeliklerin köpeklerde çok fazla bir sıkıntıya neden olmadığını açıkça söyleyebiliriz. Çünkü mevcut durumun hayvanın fizyolojik bir hormonal bir döngü kaynaklı bir sendrom olması nedeniyle gerçekleştiğinden geçici bir dönem olarak kabul edilmektedir. Ayrıca kısırlaştırılmayan dişi köpeklerin %60 gibi büyük bir çoğunluğunda gözlemlendiği için köpeklerde sıklıkla rastladığımız bir olay olarak kabul edilmektedir. Fakat bu dönem de meme bezlerinin büyümesi ve meme uçlarından sütün gelmesi ile birlikte köpek sıklıkla meme bölgesini yalama ve emme alışkanlığı kazanırsa mastitis (meme bezleri yangısı) tablosunun görülme ihtimali oldukça artmaktadır. Bu gibi durumlarda hastalığa özgü medikal tedavi yöntemlerine başvurulup hastalığın tedavisi gerekmektedir. Aynı zaman da bu dönem de pek fazla tercih edilmese de hayvan sahiplerinin istek ve ısrarı ile normal gebelik dönemi beklenilmeden belirtilerin yok edilmesi için hormon tedavisine başlanılmaktadır. Bu gibi durumların bu sendromda pek fazla tercih edilmediğini aynı zamanda ilerleyen dönemlerde hayvan da bir takım sorunlara yol açabileceğini unutmamalıyız.

İlerleyen dönemlerde yalancı gebelik olgusunun tekrar etmesi durumlarında meme tümörlerinin gözlemlenmesi ihtimalinin oluşacağından dolayı  ilk olguda medikal tedavinin gerekli olduğunun en önemli göstergesidir. İlk olgularda gelip geçici bir durum olduğuna bakmadan mutlak suretle veteriner hekim tavsiyesine mutlaka uyulmalıdır.

Yalancı gebelik sendromlarında meme bezlerinde oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçilebilmesi için Elizabeth yakalıklarının kullanılması köpeğe tişört tarzı giysilerin giydirilmesi ve memelerin yalanmasının engellenmesi son derece önemli bir noktadır. Aynı zamanda bu dönem de görülebilecek kilo artışlarının kalıcı hale gelmemesi için beslenme ve egzersiz programlarına uyulması eğer ki köpeğimiz de varsa sinirlilik ve asabiyet durumlarının kontrol altına alınması gerekmektedir.

Kaynak : Haberci Gazetesi

YORUM YAP