Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :

MART AYI DERT AYI

MART AYI DERT AYI

Kısırlaştırılmamış erkek veya dişi olsun belirli aralıklarla çiftleşmeye hazır oldukları döneme kızgınlık dönemi adı verilmektedir. Bu dönem de erkek kediler de pek fazla bir değişiklik gözlenmezken dişi kedilerde ki değişiklikler oldukça fazla göze çarpmaktadır.

6 aydan büyük cinsel olgunluğa erişmiş kediler de belirli periyotlarda gözlenen kızgınlık dönemi ortalama 4-7 gün arası sürmektedir. Bu dönem hayvanın yaşı, ırkı ve bulunduğu ortamına göre 2 hafta ya kadar uzayabilmektedir. Eğer ki dişi kedi sahipleri kedilerinden yavru almak istiyorlarsa bu dönem de kedilerini mutlaka çiftleştirmek zorundadırlar.

Kızgınlık dönemin de erkek kedilerde pek fazla bir problem yaşanmazken dişi kediler de ise meydana gelen değişikliklerin izlenip takip edilmesi gerekmektedir. Kediler 6-18 ay gibi geniş bir periyotta ergenliğe erişirken bu periyot ortalama 8-10 ay kabul edilmektedir. Kedinin yaşadığı ortam, bakım ve beslenme şartları, ırkı veya ortamda başka kedilerin de bulunması bu süreyi etkilemektedir.

Hayvan sahipleri tarafından her zaman için merak edilen konuların başında bu dönem ne sıklıkta yaşanır sorusu gelmektedir. Sorunun cevabına baktığımız da ise söz konusu dönemin coğrafi faktörlere göre değişiklik gösterdiğini rahatça söyleyebiliriz. Kızgınlık döneminin soğuk bölgelerde kısıtlı bir zaman diliminde, sıcak iklimler de ise yılın her dönemin de görülebileceği özellikle evde yaşayan kediler de ortamın sıcaklığı ve bakım ve besleme şartları uygun olduğundan her zaman diliminde kızgınlık gözlenebilmektedir.

Bu sıkıntılı dönemi yaşamak istemeyen hayvan sahipleri kedilerini ergenlik dönemine girmeden kısırlaştırmaktadır. Kedilerde kısırlaştırma dönemi ile ilgili herhangi bir özel dönem bulunmamakla birlikte ilk doğumunu yapmadan kısırlaştırılmamalı düşüncesi de bilimsel bir savunması olmayan yanlışlardan bir tanesidir.

Kızgınlık dönemlerinde çiftleşmeleri için aynı ortamda bulunan kedilerde 24 saat içinde en az 3-4 çiftleşme olması gebeliğin garanti altına alınması için yeterlidir. Bu dönem de erkek ve dişi kedilerin agresifliklerine oldukça dikkat edilmeli ve birbirlerine zarar vermeleri önlenmelidir. Kedi ve köpeklerde gözlemlenen aynı kızgınlık döneminde dişi hayvanın birden fazla erkek hayvanla çiftleşmesi ile farklı erkeklerden aynı anda gebelik meydana gelebilmektedir. Doğum sonrası yavrularda  gözlenen farklılık bunun en önemli kanıtıdır.

Bu dönemde özellikle dişi kedilerde ne gibi farklılıklar gözlemlenir sorusunun cevabına baktığımızda ise dengesiz bir ruh halinde kimi zaman asabi kimi zaman sakin kimi zaman da sürekli uyuyan bir kedi görebiliriz. Bu dönem de normalden çok daha fazla konuşma ve miyavlama eğiliminde olan kedilerimiz içgüdüsel olarak seslerini erkek kedilere duyurma psikolojisine istinaden bu yola başvurmaktadır. Kimi zaman da normal zamanda kendini hiç sevdirtmeyen kedimiz bu dönem de sahibine sürekli sürtünme eğilimde olup ilgi ve alaka beklemektedir. Evde yaşayan dişi kedilerde bu dönemde olmasını istemediğimiz en önemli belirtilerden bulunduğu ortama sürekli idrar yapma isteği durumudur. Böyle durumlarda dişi kedi psikolojik olarak her yere idrarını yapıp erkek hayvanlar tarafından bulunmasını sağlama düşüncesine sahiptir. Aynı zamanda bu dönemde kediler sürekli olarak dışarıya çıkma isteği içerisinde olup buldukları ilk fırsatta da dışarıya kaçabilmektedirler. Hayvan sahiplerine bu dönemin başladığını hatırlatan en önemli belirti ise kedilerin duruş şekilleridir. Kuyruk dik, kalça dışarı doğru itilmiş ve yukarıya kalkmış şekilde durmak dişi kedilerde kızgınlık döneminin içinde olduğunun en önemli belirtilerinin başında gelmektedir.

Bu dönemi kedinizin rahat bir şekilde atlatması için evde onunla normalden daha fazla vakit geçirmek, sevdiği oyuncaklarla beraber sürekli oynamasını sağlamak gibi enerjisini harcayıp dikkatini başka yönlere çekmeniz gerekmektedir. Eğer ki bu dönemlerde yaşanılan değişikliklere karşı koyabilme gücünüz yada tahammülünüz yoksa kedinizi mutlak suretle kısırlaştırmanız gerekmektedir.

Eğer ki bu dönem de çiftleşme gerçekleşip gebelik meydana geldiyse ortalama 63-67 gün içinde doğum gerçekleşecektir. Gebeliğin son dönemlerinde kediniz karanlık, sakin ve gürültüsüz ortamlarda saklanıp eşya ve oyuncaklarını da o bölgelere taşıyorsa doğumun yaklaştığını ve kendine güvenli bir doğum alanı hazırladığını bu dönemde ayrıca mama yemeyi kesmesiyle birlikte doğumun 1-2 gün içinde olacağının habercisi olarak yorumlamamız gerekmektedir.

Kaynak : Haberci Gazetesi

YORUM YAP