
Araştırmacı -Yazar Aydın Ayhan, geçmişte 29 Mayıs öncesinde bir çağrıda bulunmuştu. Bu çağrısında 29 Mayıs günü İstanbul’un Fethinin en önemli isimlerinden birisi olan Zağnos Paşa’nın ziyaret edilmesini istemiş; bunu da şöyle izah etmişti: “Çünkü O Balıkesir’de yatan en yüksek rütbeli Gazidir”
Öyle tahmin ediyorum ki, bu yıl da birçok kişi hocanın bu çağrısına uymuştur. Zaten Balıkesirliler Paşa Camii’ne namaza giderken önce Zağnos Paşanın kabrine uğrar Fatiha’sını okur ve öyle içeriye girer. Bu birçok kişide alışkanlık olmuştur. Bu konulardaki hassasiyetini yakından bildiğimiz Aydın Hoca, İstanbul’un alınması fikrini Fatih Sultan Mehmet’e daha ilk saltanatından itibaren aşılayan ve bu konuda bilenmesini sağlayan Zağnos Paşanın hakkının teslimi açısından bu çağrıyı yapmıştır, kendisine teşekkür ederiz. Bu yıl özellikle paylaşımlarda da yer aldı yapılan düzenleme çalışmaları sonrası daha da bir görünür olan ve çevresi daha özenli bir hale getirilen türbe, bayraklarla da donatılmıştı.
Zağnos Paşa’nın tabii ki Vezir olarak, Fethin gerçekleşmesinde, kuşatmada ve çatışmalarda çok büyük rolü vardır. Bunu tarih kitaplarında da görüyoruz. Aynı zamanda Fatih’in kayınpederi olması da ayrıca kayda değerdir. İşte böylesi önemli bir zat asırlar önce Şehrimize güzel de bir hizmette bulunmuştur.
Zağnospaşa Camii hepimizin bildiği gibi 1461 yılında imarethane, hamam, türbe, muvakkithane, (Namaz vakitlerini hesaplayanların çalıştıkları mekân) muallimhane ve bedestenden oluşan bir külliye olarak inşa edilmiştir.
Yıllarca Balıkesirlilerin dini vecibelerini yerine getirdikleri yer olmuş, 1898 depreminde yıkılmış ve 1908’te yeni baştan onarım görmüştür. Aradan yine uzuuun seneler geçmiş ve geçtiğimiz yıllarda tekrar büyük bir restorasyon çalışmasına başlanmış ve uzun bir çalışma sonrası tamamlanmıştı. Ardından da en son olarak çevre düzenlemesine gidildi. Çevre düzenlenmesiyle birlikte bu tarihi esere yakışan, ihtiyaca cevap verecek olan modern ve temiz bir tuvalet yapıldı. Ben gittim gezdim ve gerçekten de beğendim.
Elbette ki, bu Cami biz Balıkesirliler için hakikaten çok önemli. Son yapılanlarla birlikte ve daha yapılacak olanlarla birlikte geç oldu ama iyi oldu diyebiliriz yani. Özellikle gece ışıklandırmalarının güzel göründüğünü belirtmek lazım. Çekilen fotoğraflarda görüyoruz iyi olmuş. Buradan şunu anlıyoruz ki, böylesi tarihi geçmişi olan eserlerin restorasyonu işi çok ciddi bir mesele. Çok üst düzeyde bir ilgi ve çalışma gerektiriyor. Yani herkesin ilgilenmesi ve el atması lazım. İşte ancak o zaman daha çabuk yol alınıyor.
Bir de tabii güneş saati olayı var. Bu saatin de çok anlamı var ve ziyaret eden birçok kişinin de çok ilgisini çekiyor.
Balıkesir Merkez’de zaten sınırlı sayıda, tarihi ve turistik yerlerimiz var. Onların da kadrini kıymetini bilmemiz gerekir. Biz bilmezsek el zaten bilmez.
Hem İstanbul’un Fethi, hem de Şehrimize kazandırdığı Cami ve diğer eserler için Zağnos Paşa’ya şükranlarımızla birlikte Allah’tan gani gani rahmet diliyoruz. Mekânı cennet olsun…