Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi :

El-Müheymin

El-Müheymin

Genel kanaate göre; “Bir şeyi gözetimi altına alıp korumak ve onu yönetmek” manası taşıyan ‘heymene’ kökünden türeyen El-Müheymin esması, “Kâinatın bütün işlerini idare eden” demektir.

El-Müheymin’in “Başkalarını korku ve endişeden emin kılmak” anlamındaki ‘îmân’ masdarından türeyip hemzenin ‘hâ’ya dönüşmesiyle ortaya çıkmış olması da mümkündür ki o zaman da “Kendisine güvenilen, başkalarını korku ve endişeden koruyup güvenlerini sağlayan” manasına gelir.

El-Müheymin, Haşr Sûresi’nin on altı kadar ilâhî ismi içeren son âyetleri içinde yer alır.

Bir âyette de Kur’an’ın kendisinden önceki kitabı onaylayıcı ve muhafaza edici olduğu beyan edilirken Kur’an’ı nitelemektedir.

El-Müheymin, İbn Mâce ve Tirmizî’nin rivayet ettiği esmâ-i hüsnâ listelerinde yer almıştır.

Mâtürîdî, ElMüheymin isminin “emin, musallat, şahit” anlamlarına gelebileceğini belirtmiş, fakat bunlar arasında herhangi bir tercihte bulunmamıştır.

Mâtürîdî, “Güven veren” mânasına aldığı emini “Her söylediği ve her yaptığında güvenilen ve asla zulmetmeyen” şeklinde yorumlamıştır.

Yine Mâtürîdî’ye göre; Musallat, ‘Kāhir’le eş anlamlı olup “Bütün kullarını hükmü altına alan” demektir. Şahit ise hem olan biten her şeyden haberdar olma hem de peygamberine indirdiği vahyin doğruluğuna tanıklık etme nitelemesine dayalıdır.

Gazzâlî ise El-Müheymin’e “Yaratıkların amelleri, rızıkları ve ömürlerinin idaresini elinde bulunduran” mânasını vermiş ve bunun Allah’ın her şeye vâaıf olması, hakimiyeti altında bulundurması ve korumasıyla gerçekleştiğini belirtmiştir.

Gazzâlî El-Müheymin esmasının kulda görülebilecek tecellilerini de şöyle anlatmaktadır:

Kişi iç gözlem yoluyla gönül hayatının sırlarına vakıf olduğu, bunun yanında kendi gidişinin doğruluk üzerinde seyretmesini sağlayabildiği ve buna süreklilik kazandırdığı takdirde kendi kalbine hakim olma durumuna ulaşır.

Eğer kalbinin derinliklerine vukuf ve hakimiyetinin sınırları genişler de bu sayede Allah’ın bazı kullarını istikamet halinde tutmayı başarırsa El-Müheymin isminin tecellilerine daha çok mazhar olabilir.

Bu husus, ancak sezgi sahibi olmak ve dış görünümlerle istidlslde bulunmak suretiyle insanların deruni birikimlerine muttali olduktan sonra gerçekleşebilir.

Allah, El-Müheymin isminin tecellisi ile yarattıklarını görür, gözetler ve her an kontrol eder.

Her Müslüman, bu ismi bilip Allah’ı gönülden tasdik etmeli…

O’nun indirdiği ve yarattığı her şeye içtenlikle inanmalıdır…

Daima Allah’ı zikrederek kalbini huzura ve güvene kavuşturmalıdır.

Allah’ın emrini yerine getirmeyerek görev yerini terk eden Hz. Yunus, balığın karnındayken Allah’ın El-Müheymin ismini de zikrederek kurtuluşa ermiştir.

El-Müheymin esmasının Ebced değeri ve zikir sayısı: 145

Günü: Perşembe

Vakti: Müşteri (Güneş doğarken, İkindi sonrası ile gece yarısı)

Sırrın sahibine emanet olun…

Kaynak : Haberci Gazetesi

YORUM YAP